Nemzetközi összefogás az áfacsalók ellen

Pozsony | A határokon átívelő áfacsalások hatalmas károkat okoznak Szlovákia és a környező országok költségvetéseinek.
author
ÚJ SZÓ-ÖSSZEFOGLALÓ

2016. január 13. 12:59

Régiónk országai ezért egyre határozottabban követelik a fordított adózás kibővítését, amelyet a nemzetközi áfacsalás elleni küzdelem egyik leghatékonyabb eszközének tartanak.
 
A fordított adózás kiterjesztése volt a témája a cseh és a szlovák pénzügyminiszter e heti pozsonyi találkozójának is, a cseh pénzügyminisztérium azonban már a múlt hónapban is összehívott egy szakmai konferenciát, amelyen régiónk pénzügyminiszterei vitatták meg a fordított adózás esélyeit.
 
Hatalmas károk
„Az Európai Unióban évente nagyjából 170 milliárd eurónyi áfát nem fizetnek be, az egyes uniós tagállamok eltérő szabályozását kihasználva ugyanis iparszerűvé váltak az országhatárokat átlépő visszaélések” – nyilatkozta Andrej Babiš cseh pénzügyminiszter, aki szerint egyre több ország ért egyet abban, hogy a fordított adózás uniós szintű bevezetésével visszaszorítható lenne a visszaélések száma. Szlovák kollégájával, Peter Kažimírral együtt ezért most az Európai Bizottsághoz fordulnak, hogy tegye lehetővé számukra az önálló döntést a fordított adózás bevezetéséhez a húsféleségek és egyéb termékek esetében. „Elsősorban a húsipari termékekre összpontosítunk, ezek esetében ugyanis több tízmilliós áfakiesést regisztrálunk a két ország – Szlovákia és Csehország – közötti kereskedelemben. A termékkört azonban szeretnénk kibővíteni a repceolajra, a távközlési szolgáltatásokra és a reklámiparra is” – nyilatkozta Kažimír.
 
Hatékony megoldás
Fordított adózás esetén nem az eladó, hanem a vevő köteles a kapott számla alapján bevallani az áfát. Alapesetben ugyanis az áfát a szállító számlázza ki a vevőnek, azaz elkéri tőle az ellenértékét, és a szállító ezt az összeget vallja be az államnak. A fordított áfánál a szerepek felcserélődnek: a szállítónak az áfával semmi dolga, azaz nem kéri el azt a vevőtől (áfa nélkül számláz neki), és bevallási kötelezettsége sincs az állammal szemben. Ellenben a vevőre hárul az áfa ellenértékre való „rátétele”, az adó bevallása és bizonyos esetekben (ha ezt az áfát nem jogosult levonni) a megfizetése is. A költségvetés számára pozitív hatást jelent a fordított adózás, visszaszorítja ugyanis az áfacsalásokat, hiszen a megfizetés és a levonás is ugyanannál az adóalanynál történik. A Mazars adótanácsadó és könyvvizsgáló cég elemzése szerint a fordított adózás azért optimális megoldás a visszaélések kezelésére, mert a csalók épp az általános forgalmi adó közvetettadó-jellegét, illetve azt a folyamatot, használják ki, amellyel a jogalkotó biztosítja, hogy az áfa összegét a termék vagy szolgáltatás végfelhasználói fizessék meg.
 
Brüsszelt kell meggyőzni
Babiš is elismerte azonban, hogy az Európai Bizottság egyelőre nem nézi jó szemmel, hogy a tagállamok önállóan szeretnének dönteni a fordított áfa bevezetéséről. A múlt havi prágai találkozón hasonló hangnemben nyilatkozott a magyar nemzetgazdasági miniszter is. „Magyarország az Európai Unión belül évek óta törekszik arra, hogy minél szélesebbre nyithassa azon áruk, szektorok körét, amelyeknél alkalmazható a fordított áfafizetés, az Európai Bizottság azonban a kiterjesztésre vonatkozó kérelmeinket eddig rendre elutasította” – ismerte el Varga Mihály. A tárcavezető szerint nincs magyarázat az unió elutasító álláspontjára, hiszen a magyarországi példák bizonyítják, hogy a leginkább fertőzött ágazatokban − a fémhulladék felvásárlásánál, az építőiparban és a gabonakereskedelemben − évek óta sikeresen működik a fordított áfafizetés. Egyes határszakaszokon a bevezetést követően 70 százalékkal esett vissza a gabonaszállítmányok forgalma, az építőiparban pedig közel 30 százalékkal emelkedett az áfabevétel nagysága. Kažimír reményei szerint sikerül meggyőzniük Brüsszelt arról, hogy tagországi szinten jobban fel tudják mérni, mely ágazatokban lenne szükség a fordított adózás bevezetésére.
 
Az érem másik oldala
A fordított adózásnak azonban megvannak a hátulütői is. A Mazars elemzése szerint a fordított adózás pontosabb adózási ismereteket követel meg, mert az alkalmazására kijelölt speciális területek beazonosítása nem mindig egyszerű feladat. Általános probléma a fordított adózással érintett termékkör vagy szolgáltatás beazonosítása, illetve a pontatlan beazonosításból adódó kockázatok kivédése. Ha ugyanis ez nem sikerül, akkor az adóhatóság adóhiányt állapíthat meg a hibás félnél. Ha az eladó tévesen alkalmazza a fordított adózást, akkor azért büntetik meg, mert nem számolt fel áfát. Ha pedig az eladó áfásan számláz, bár fordítottan, áfa nélkül kellett volna, akkor a vevő azért büntethető, mert olyan áfát vont le, amelyet az eladónak – ha az ügylet fordított áfás – nem kellett volna felszámítania. (vlv, SITA, MTI)
Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Önnek ajánljuk
Csütörtöktől ismét ellenőrzések várhatóak a cseh–szlovák határátkelőkön

A cseh határellenőrzés a szlovák belpolitikában is vitát váltott ki

A rendőrség leszállt Matovičról

Áthidalhatatlanná válna a szakadék az OĽaNO és az SaS között, ha leváltanák Matovičot

A találkozó során folyamatosan kérdezhettek a jelenlévők (A szerző felvétele)

Fotográfus találkozó a kávézóban

VIDEÓ: Áthajította a kismacskákat a kerítésen, majd sorsukra hagyta őket

VIDEÓ: Áthajította a kismacskákat a kerítésen, sorsukra hagyva őket

szájmaszk

Döntött a bíróság: ennek a jókai cégnek közel 3,9 millió eurót kell visszafizetnie az államnak

Irena Dančová

Eltűnt egy 15 éves lány – nincsenek nála a gyógyszerei

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.