Gazdaság

Nehézség a D1-es építésén

Pozsony | Egyre biztosabb, hogy a D1-es autópálya Lietavská Lúčka–Dubná Skala közti szakaszát a kivitelező nem fogja tudni befejezni, Érsek Árpád (Híd) közlekedési miniszter ezért már készül az alternatív megoldásokra.
Demecs Péter

2019. január 23. 17:00

Míg jelenleg a szóban forgó szakaszon legalább 500 embernek kellene dolgoznia, csak körülbelül 30–32 munkás lézeng az építkezésen. További probléma, hogy több beszállítónak a kivitelező nem fizetett az elvégzett munkáért. Az építkezés már most körülbelül egyéves csúszásban van. „A cég a munkálatokra leszerződtetett idő 78 százalékát már merítette, ám az építkezésre elkülönített anyagi források csupán 40 százalékát költötték el” – mondta Érsek azzal, hogy egyre valószínűbb, a Salini Impreglio és a Dúha cégek alkotta konzorcium nem fogja tudni befejezni a munkálatokat. A minisztériumnak február végéig kell döntenie a további lépésekről.

Információink szerint a legvalószínűbb forgatókönyv, hogy felbontják a szerződést a kivitelezővel, mivel képtelen teljesíteni a szerződés feltételeit.

Ezt viszont előtte az Európai Bizottságnak (EB) is jóvá kell hagynia, ugyanis a projektet uniós forrásokból finanszírozzák. Ezt követően kell majd találni egy új céget, amely befejezi az építkezést. Érsek szerint a munkálatokat mielőbb folytatni kell. Kulcsfontosságú határidő a 2023, eddig kellene befejezni a szóban forgó szakaszt, ugyanis az uniós források csak eddig a dátumig állnak rendelkezésre. A miniszter szerint minden lépést konzultálnak Brüsszellel, de ennek ellenére sem kizárt, hogy a cégek bíróságra adják az egész ügyet. „Ha bíróságra kerülünk, kérem, mi erre is felkészültünk, a lényeg viszont az, hogy mielőbb át tudjuk adni a forgalomnak ezt az utat” – mondta kedden a miniszter.

A D1-es Lietavská Lúčka–Dubná Skala szakaszát még 2014-ben kezdték építeni, a közel 14 kilométeres út ára ötszázmillió euró. A sztrádaszakasz része a 7,5 kilométeres Višňové alagút; ez lesz az ország leghosszabb közúti alagútja. A D1-es építése során felmerült újabb nehézségek Érsek szerint nem fogják hátráltatni a teljes sztráda befejezését. „Továbbra sem változik semmi azon, hogy Pozsony és Kassa között 2026-ra fog legkorábban elkészülni az autópálya” – fűzte hozzá a miniszter.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Kizárhatja a Fideszt az Európai Néppárt

A politológus szerint Bugár nem fog visszalépni

Éjfélig váratta a pozsonyi közénséget Nicki Minaj, majd közölte: a koncert elmarad

Menyhárt azt mondja, nehezebb volt visszalépni, mint elindulni

Trump megkapta a legrosszabb színésznek járó díjat

VIDEÓ: Feláldoztak öt tevét a sámánok, hogy még erősebb legyen Oroszország

Legfrissebb galériák
Olvasta már?