Gazdaság

Naprakész információk az épülő autópályákról

Pozsony | Szlovákiában több mint 80 kilométernyi autópálya van épülőfélben, nagyjából 20 milliárd euró értékben. Az Ineko gazdaságkutató intézet szerint azonban az állam ezekről nem nyújt elegendő információt a lakosságnak, amit az Ineko elemzői egy új honlappal igyekeznek pótolni.
ÚJ SZÓ-ÖSSZEFOGLALÓ

2017. november 23. 16:14

Ján Krošlák felvétele

Az Ineko által tegnap közzétett honlap, amely a cesty.ineko.sk címen érhető el, az összes olyan információt tartalmazza, amely az épülőfélben levő autópályákkal és gyorsforgalmi utakkal kapcsolatos. Az érdeklődők megtudhatják, hogy milyen az adott utak kihasználtsága, milyen fázisban tart az említett sztrádaszakasz építésének az előkészítése, mikor kezdhetik meg az építkezést, és azt is, hogy az előzetes ígéretek szerint mikorra fejezik be az adott autópálya vagy gyorsforgalmi út építését. Az Ineko képviselői szerint az oldalt a jövőben rendszeresen frissítik. „A közlekedési tárca és a Nemzeti Autópálya-társaság (NDS) sajnos a legalapvetőbb információkat sem teszi közzé. Épp ezért úgy döntöttünk, hogy a lehető legtöbb ezzel kapcsolatos információt megszerezzük, és közzétesszük a most indított honlapunkon” – nyilatkozta Ján Kovalčík, az Ineko elemzője.


Kovalčík szerint az autópályák építésével kapcsolatos fejleményeket már csak azért is érdemes figyelemmel követni, mivel a szaktárca által hangoztatott határidők nem valósak. „Ha a minisztérium be szeretné tartani az ígéreteit, akkor 2020 és 2027 között a jelenlegihez képest háromszorosára kellene nőnie az építkezések volumenének, ami teljesen valószerűtlen” – mondta Kovalčík, aki szerint a most indított honlapjukkal nyilvános vitát szeretnének indítani arról is, hogy mely útszakaszok építéséhez kellene hozzálátni a leghamarabb.


A közlekedési tárca nem ért egyet az Ineko állításaival. „A Nemzeti Autópálya-társaság a honlapján átfogó és friss információkat nyújt a lakosságnak az épülő sztrádákról. Hogy a most épülő szakaszokat mikor adhatjuk át, az több tényezőtől is függ, így rendkívül nagy a bizonytalansági tényező. Az átadás pontos dátumát ezért nem is tesszük közzé” – áll a közlekedési tárca reakciójában, amelyben arra is felhívták a figyelmet, hogy Kovalčík korábban a minisztérium alkalmazottjaként részt vett a sztrádaépítés koncepciójának a kidolgozásában, részben így ő is felelős azért, amit most kritizál. (TASR, mi)

Önnek ajánljuk

Bővül a Čaputovát támogatók köre

Kiskát kihallgatta a NAKA

Brexit - Theresa May csak rövid halasztást kér

Uránt szállító konvojra támadtak fegyveresek

A beteg is felelős a kezelés hatásáért

Holtan találta a rendőrség a Nagykürtösről eltűnt férfit

Legfrissebb galériák
Olvasta már?