Gazdaság

Megéri külföldön venni karácsonyi ajándékot

Pozsony | Uniós összehasonlításban Szlovákia az olcsóbb tagországok közé tartozik, az árszint 14 százalékkal marad el az uniós átlagtól, és csak hat olyan tagország van, ahol olcsóbban vásárolhatunk. Többségük azonban a régiónkban található, a szlovákiai családoknak így a karácsonyi ajándékvásárlásra is megéri átruccanni a szomszédokhoz.
ÚJ SZÓ-ÖSSZEFOGLALÓ

2018. december 4. 19:13

- Fotó: pixabay

„A leglátványosabb megtakarításra azok számíthatnak, akik Lengyelországot vagy Magyarországot választják” – nyilatkozta Ľubomír Koršňák, az UniCredit Bank elemzője, a pénzintézet legfrissebb felmérésére hivatkozva. Eszerint a legjobb helyzetben a lengyel határ közelében élők vannak, az elektronikai cikkekhez Lengyelországban ugyanis 14, a háztartási gépekhez, a ruházathoz és cipőkhöz 20, az élelmiszerekhez pedig nagyjából 30 százalékkal olcsóbban juthatnak hozzá, mint Szlovákiában. Nagyjából hasonló a helyzet azonban Csehországgal és Magyarországgal kapcsolatban is, amelyek átlagosan 11–13 százalékkal olcsóbbak, mint Szlovákia. Az UniCredit elemzői is felhívják azonban a figyelmet arra, hogy a szomszédos országokba utazóknak figyelembe kellene venniük azt is, hogy mennyi üzemanyagot kénytelenek elfogyasztani a vásárlás miatt, és persze ügyelniük kell a valutaváltásra is. „A visegrádi országok valutái valamivel gyengébbek az euróval szemben, mint egy évvel ezelőtt. Így csak a valutaváltásnak köszönhetően Lengyelországban több mint 3, Csehországban és Magyarországon pedig 1,6–1,7 százalékkal kedvezőbben vásárolhatunk, mint tavaly ilyenkor” – vallja Koršňák. Az út előtt azonban nem árt felmérni az aktuális árfolyamokat, és azt, hogy hol lehet a legkedvezőbben valutát váltani, ellenkező esetben ugyanis sokat veszíthetünk. Főként Pozsony környékéről járnak át sokan vásárolni Ausztriába is. Koršňák szerint az ottani árszint átlagosan 27 százalékkal haladja meg a szlovákiait, az igényesebb vásárlók azonban gazdagabb kínálatra számíthatnak, miközben a cipők például még valamivel olcsóbbak is, mint Szlovákiában.

2018. december 3. 06:58

Milyen karácsonyi ajándékra vágynak a gyerekeink?
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Rejtett kamerákkal kísérték el az áldozatokat a pedofil papokkal való szembesítésre

62 ezer eurót felejtettek egy vonaton

TRAGÉDIA: Medencébe fulladt egy kétéves kisfiú a Besztercebányai járásban

Csak két út van előttünk

Fico: A média és az ellenzék gyűlöletet szít

VIDEÓ: Eddig nem látott képekkel emlékezett meg a hercegi pár tavalyi esküvőjéről

Legfrissebb galériák
Olvasta már?