Gazdaság

Májusban történelmi rekordot döntött a magáncsődök száma

Pozsony | Májusban minden eddigi rekordot megdöntött a magáncsődök száma Szlovákiában. Az elmúlt hónapban 1558-an éltek ezzel a lehetőséggel, ami havi szinten a valaha mért legmagasabb adatnak számít.
Molnár Iván

2019. június 6. 13:36

„A magáncsődök száma májusban 12 százalékkal nőtt az egy évvel és több mint 15 százalékkal az egy hónappal korábbihoz képest” – nyilatkozta Jana Marková, a pénzintézetek hitelregisztereit kezelő CRIF – Slovak Credit Bureau elemzője. Szerinte az idei év abban is különbözik az előzőektől, hogy az év összes hónapjában növekedést mértek az előző hónaphoz képest. Május végéig idén így többen éltek a magáncsőd lehetőségével, mint a tavalyi első fél év egészében.

„Ha fennmarad ez a trend, akkor idén akár 15 ezren is kérhetik a csődnek ezt a formáját”

– tette hozzá Marková. Csak összehasonlításképpen: a magáncsőd intézményét 2006-ban vezették be Szlovákiában, a 2006 és 2016 között eltelt tíz évben azonban csak 2919 ilyen csődre került sor, mivel az ezzel kapcsolatos szabályok rendkívül bonyolultak voltak. Az új szabályokat két éve, 2017 tavaszán vezették be, azóta már nagyjából 25,5 ezer magáncsődöt jelentettek az országban, vagyis a magáncsődök döntő többségére az elmúlt két évben került sor, annak ellenére, hogy erre már 12 éve van lehetőség. A látványos megugrás a magáncsőddel kapcsolatos új szabályokkal magyarázható. Ezek szerint a magáncsőd intézményét igénybe vevő adósok kétféleképpen próbálhatnak megszabadulni tartozásaiktól: magáncsődeljárást kezdeményezhetnek saját magukkal szemben vagy törlesztési naptárat kérnek. Magáncsődöt 10 évente egyszer lehet jelenteni. Csődeljárás lefolytatását csak olyan személy indítványozhat, aki ellen már folyik végrehajtási eljárás, egyébként csak a törlesztési naptár jöhet szóba. Az új szabályok szerint már nincs a korábbi 3 éves próbaidő, és az adósságoktól gyakorlatilag már 2 hét alatt meg lehet szabadulni, nem kell 3 évet várni.

A magáncsődöt jelentők táborában Marková szerint a gazdaságilag elmaradottabb régiókban élő fiatalabb férfiak dominálnak. A legtöbb magáncsődöt, csaknem 330-at májusban is Besztercebánya megyéből jelentették, míg a sor végén Nagyszombat megye található, 111 ilyen esettel. A magáncsődöt igénylők 61 százaléka férfi, és több mint a felük a 30 és 50 év közötti korosztályhoz tartozik. A magáncsődöt a Jogsegélyközponton (www.centrumpravnejpomoci.sk) keresztül lehet kezdeményezni, az első körben így ezt kell felkeresni. (mi, TASR)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Merkel a Kuciak-gyilkosság ügyében folyó nyomozásról kérdezte Čaputovát

Fico szakértőbb a szakértőknél

24 óra a sérült gyerekekért

20 fokos hőmérséklet-különbség volt az északi és a délkeleti országrész között

Boris Johnson élettársától megtagadták az amerikai vízumot

A Fradi és a Slovan selejtezői a tévében

Legfrissebb galériák
Olvasta már?