Gazdaság

Lezárhatja a végrehajtó a számlát?

Özvegyi nyugdíjat kapok. Sajnos elkövettem azt a hibát, hogy több kölcsönt is felvettem, de nem tudtam rendszeresen fizetni. Mentségemre azért meg szeretném jegyezni, hogy azért vettem fel a kölcsönöket, hogy a gyerekeimnek tudjak segíteni.
ÚJ SZÓ-ÖSSZEFOGLALÓ

2015. október 19. 13:11

Viszont a végrehajtó nem késlekedett és zárolta a számlámat a múlt hónapban, így itt maradtam egy cent nélkül. Hiába írtam neki e-mailt, még csak nem is válaszolt rá. Minden hónap 18-án kapom a nyugdíjamat, félek, hogy még ebben a hónapban sem fogja megnyitni a bankszámlámat, és megint egy cent nélkül maradok. Havonta csak a gyógyszereim negyven euróba kerülnek. Hétféle gyógyszert szedek. Ha nem tudom kiváltani a gyógyszereimet, nem tudom, hogy mi lesz. Élnem is kellene valamiből. Mivel nem kaptam meg a nyugdíjamat, kölcsön kellett kérnem, hogy valamiből megéljek, és azt vissza is kell adnom. Mit tehetek, kihez fordulhatok, hogy segítsen nekem ebben a helyzetben? Nem azzal van a gond, hogy fizetnem kell, hanem hogy ne zárolják a számlámat.
 
A végrehajtás ténye nem érheti meglepetésként az adóst – a jövedelme letiltását jogi eljárások előzik meg, melyekben maga is részt vesz.
 
A végrehajtónak ugyanakkor nem áll hatalmában lefoglalni az adós teljes vagyonát. Nem juttathatja a kötelezett nyugdíjast olyan helyzetbe, hogy megfossza őt minden anyagi forrásától úgy, hogy még élelmiszert, gyógyszereit se tudja beszerezni. A 233/1995-ös végrehajtási törvény és a 268/2006-os kormányrendelet szavatolja, hogy a nyugdíjas számára szabadon maradjon egy minimális összeg, melyből fedezni tudja alapvető létszükségleteit. Ezt a jelenlegi létminimumként 198,09 euróban határozták meg, illetve ha más személyt is eltart, pl. kiskorú gyerekeit, további 90,42 eurót kell érintetlenül hagyni személyenként.
 
Ha a nyugdíjasnak a fent említett alapösszegnél nincs több pénze, és más végrehajtásra alkalmas vagyona sincs, ideiglenesen be kell szüntetni a végrehajtást, míg anyagi helyzete nem javul.
 
A létminimum feletti vagyonnal sem rendelkezhet korlátlanul a végrehajtó. A jövedelem levonásának szabályait a végrehajtási törvény 66. és következő paragrafusai tartalmazzák (az „exekúcia zrážkami zo mzdy a iných príjmov” címszó alatt). Így legfeljebb a tartozásnak megfelelő összeget zárolhatja – ebbe viszont bele kell számítani a végrehajtói díjat és költségeket is, illetve a kölcsönzött összeg után felhalmozódott késedelmi kamatot és más jogosan felszámított díjakat. Az alapösszeg levonása után fennmaradó összeget három részre kell osztani, és a követelés besorolása szerint a maradék egy- vagy kétharmadból lehet a tartozást fedezni.
A jövő heti cikkben azt részletezem, mit tehet az adós, ha számláját jogellenesen zárolják. Elöljáróban azt javasolnám olvasónknak, kérje a szociális biztosítótól, hogy a nyugdíját a továbbiakban személyesen vehesse át, tehát ne a zárolt bankszámlájára folyósítsák. (folytatjuk)
 
Veszelei Viktória jogász
A tájékoztatás nem minősül jogi tanácsnak.
Önnek ajánljuk

A nonprofit szervezet a magyar pártok kampányának átláthatóságát is értékelte

Antibiotikumból keveset, vitaminból sokat fogyasszunk!

Frissítve

GALÉRIA: Előzetes letartóztatásban a gázrobbanás ügyében gyanúsított munkások

Új burkolatot kap a rimaszombati múzeum udvara

Veszélyes lehet az energiaital-fogyasztás

Kozák, Hyballa és az okoskodás

Legfrissebb galériák
Olvasta már?

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.