Lemaradunk a versenyben, és veszélyesen eladósodunk

Pozsony |

A szlovák gazdaság mára több szempontból is régiós sereghajtónak számít. Versenyképesség szempontjából már a románok és a bolgárok is megelőzik, a jegybank szerdán közzétett felmérése szerint pedig egyre nagyobb gondot jelent a lakosság drasztikus eladósodása is.

 

A lakossági hitelezés soha nem látott felfutása mára a szlovák gazdaság stabilitását veszélyezteti – derül ki a jegybank tegnap közzétett elemzéséből.

„A lakáshitelek növekedési üteme az elmúlt időszakban ugyan enyhén csökkent, Szlovákia azonban a lakossági hitelállomány növekedése szempontjából még mindig az európai élbolyhoz tartozik”

– nyilatkozta Vladimír Dvořáček, a jegybank pénzpiaci felügyeletének az ügyvezető igazgatója.
Szlovákia azonban a versenyképesség szempontjából sem teljesít jól, amit a svájci IMD (Institute for Management Development) vezetőképző és gazdaságkutató intézet által szerkesztett és Szlovákiában az F. A. Hayek Alapítvány által közzétett legfrissebb elemzés is alátámaszt. A világ 63 államát összehasonlító versenyképességi toplistán Szlovákia idén ugyan két helyet javított, azonban így is csak az 53. helyen van, egy hellyel megelőzve Ukrajnát. Ez utóbbin kívül Szlovákiát ma már az összes szomszédja megelőzi a versenyképesség szempontjából. Magyarország a 47., Lengyelország a 38., Csehország a 33., Ausztria pedig a 19. az IMD toplistáján. Mára azonban már a 48. helyen levő Bulgáriának és a 49. helyen levő Romániának is sikerült megelőznie bennünket. Nem volt ez azonban mindig így.

„Szlovákia korábban a világ legversenyképesebb országai közé tartozott. 2007-ben a 30. helyre sikerült feltornásznia magát, a gazdasági válság miatt azonban drasztikus bukás következett, az országot azóta vezető kormányok felemás gazdaságpolitikája miatt pedig Szlovákia az elmúlt években már nem tudta magát visszaküzdeni az élvonalba”

– nyilatkozta Martin Reguli, az F. A. Hayek Alapítvány elemzője.
„Az IMD évente publikált nemzetközi versenyképességi felmérése négy fő területet, a gazdasági teljesítményt, a kormányzati hatékonyságot, az üzleti hatékonyságot és az infrastruktúrát vizsgálja, statisztikai adatok és vállalatvezetők véleménye alapján. Szlovákiában ezúttal 66 cégvezető mondta el a véleményét az ország gazdaságáról” – tette hozzá Reguli. A vállalkozók szerint Szlovákiában továbbra is túl sok adminisztratív kötelességet támasztanak velük szemben, a kormánynak továbbra sem sikerül hatékonyan felvenni a harcot a korrupcióval, ráadásul egyre nagyobb a hiány a szakképzett munkaerőből, miközben a munkapiac rendkívül rugalmatlan. Reguli szerint Szlovákia tanulhatna a versenyképességi toplista első helyezettjeitől. A világ legversenyképesebb országai általában az USA és Svájc mellett a skandináv országok, a délkelet-ázsiai államok és Új-Zéland. Idén Szingapúr az első, amely a látványos versenyképességi javulását az IMD szerint főként a fejlett technológiákkal operáló infrastruktúrájának, a szakmailag magas fokon képzett munkaerő elérhetőségének, az ország kedvező bevándorláspolitikájának és a vállalkozóbarát szabályozói környezetnek köszönheti.(mi, TASR)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?