Komoly gondot okoz a munkaerőhiány a mezőgazdaságnak

Pozsony | Súlyos munkaerőhiánnyal küzd a szlovákiai mezőgazdaság, a legnagyobb problémák a zöldség- és gyümölcstermesztésben vannak. Az említett ágazatok képviselői a helyzet orvoslása érdekében nyílt levéllel fordultak a munkaügyi tárcához.
Susla Béla

2019. június 20. 12:48

Szlovákiában már csak 4 ezer hektárnyi területen termesztenek zöldséget. „A termőterület csökkenéséhez jelentős mértékben hozzájárultak a munkaerővel kapcsolatos problémák is, mert valóban kevesen dolgoznak az ágazatban” – nyilatkozta lapunknak Oliver Šiatkovský, a Szlovákiai Zöldség- és Burgonyatermesztők Szövetségének az elnöke. Hasonló gondokkal küszködnek a gyümölcstermesztésben is.

„Nincs, aki dolgozzon. Tavaly emiatt 270 ezer hektárnyi gyümölcsöst számoltunk fel”

– mondta Marián Varga, a Szlovákiai Gyümölcstermesztők Szövetségének az elnöke.

A termelők a felmerülő gondok orvoslása érdekében a munkaügyi tárcához fordultak. A minisztérium részleges segítségnyújtást biztosít. „A zöldség- és gyümölcstermesztők problémáit részletesen elemezzük, majd bizonyos módosításokat javaslunk. Így például azt, hogy a harmadik országokból érkező munkaerő ne csak az adott járáshoz tartozó gyümölcsösben segíthessen be, de egyéb járásokban is, ahol a munkaerőre éppen szükség van. Bővebben foglalkozunk azzal is, hogy a harmadik országokból Szlovákiába érkezett munkaerőnek a jelenlegi 6-ról 8 hónapra hosszabbítsuk meg a tartózkodási engedélyét” – nyilatkozta Veronika Husárová, a munkaügyi tárca szóvivője. Továbbra is gondot okoz az éjszakai műszak meghatározása. A termelők azt kérték, hogy a reggeli 5 és 6 óra közti időszakot a nappali munkaidő kategóriájába sorolhassák be. A munkaügyi tárca szerint ezt azonban semmi sem indokolja.

A termelők további megbeszéléseket kezdeményeznek a szaktárcának, rámutatva az idénymunkások adóelvonásaira az uniós országokban. „Számunkra nem elegendő, hogy évente egy alkalommal találkozzunk a szaktárca illetékeseivel. Gyors ütemben kell intézni a dolgokat, mert a termőterületek állandóan zsugorodnak” – hangsúlyozta Varga. (sb)

Támogassa az ujszo.com-ot

Az elmúlt időszakban arra kértük olvasóinkat, járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez annak érdekében, hogy a jelentős költségekkel járó hiteles, megbízható hírszolgáltatást hosszú távon biztosítani tudjuk.

Köszönjük a pozitív fogadtatást. Jó érzés tudni, milyen sokan tartják fontosnak a független, magyar nyelvű újságírás fennmaradását Dél-Szlovákiában, és milyen sokan szeretik az Új Szót.

A beérkezett támogatások lehetővé tették, hogy új munkatárssal bővítsük az ujszo.com professzionális csapatát, fejlesszük szolgáltatásainkat, növeljük az ügyeletben töltött órák számát. Nagyszerű eredmény ez olyan gazdasági környezetben, ahol a fejlesztések helyett a költségek visszafogása került sok helyen célkeresztbe.

Hálásak vagyunk eddigi támogatásaikért, és kérjük, továbbra is segítsék az ujszo.com fejlesztését. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Hyundai Tucson

Hyundai Tucson plug-in hybrid: már hálózatról is tölthető a vagány SUV

a

Holtan találták Feketenyéken az eltűnt horgászt

A pincesorok egy része sötétedés után a vandálok miatt nincs megvilágítva

Vandálok rongálták meg a kisgéresi pincesorok közötti lámpákat

csíz lengvarský

Rehabilitációs központot adtak át Csízben

rendőrség

Két súlyos baleset is történt a Nyitrai kerületben

Vasárnap

Sztárunk a VASÁRNAPBAN: Johnny Depp

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.