Karcsúsítás az acélműben

<p>Szlovákiában a gazdasági válság okozta tömeges elbocsátások miatt idén csaknem 36 ezer munkahely került veszélybe, és az első félévben ilyen módon már több mint 15 ezren el is vesztették a munkájukat – derül ki a gazdasági tárca elemzéséből, amelyben a válság hazai cégekre gyakorolt hatását vették górcső alá.</p>

A nagy nyugati beruházók többsége az elemzés szerint a válság miatt egyelőre nem döntött tömeges elbocsátásokról, ehelyett az alkalmazottakat arra próbálják rávenni, hogy önként mondjanak fel. A kassai U. S. Steel így idén valószínűleg 400 alkalmazottjától válik meg.

A több mint 12 ezer embert foglalkoztató acélmű már megegyezett a szakszervezetekkel, hogy a felmondást anyagiakkal is megpróbálja ösztönözni. Az önként távozók a havi fizetésük akár 15-szörösét is megkaphatják lelépőként – állítja Mikuláš Hintoš szakszervezeti vezető.

Tavaly a cégnél 1250 euró (37,6 ezer Sk) volt a havi bruttó átlagbér. A társaság ilyen módon egyébként már az elmúlt években mintegy 1500 alkalmazottjától vált meg.

A galántai Samsung az idei év elejétől – a cég szerint szintén kizárólag önkéntes alapon – 466-tal csökkentette munkásai számát.

A nagy cégek közül az idei év első felében egyedül a nagyszombati PSA Peugeot Citroen jelentett be tömeges elbocsátásokat. A személygépkocsik iránti kereslet csökkenése miatt még februárban 190 ember elbocsátásáról döntöttek, eddig azonban csak 38 alkalmazottat tettek az utcára.

A gazdasági tárca elemzése szerint az utcára kerültek számára ugyanakkor egyre nehezebb új munkahelyet találni.

E téren is jelentős különbség tapasztalható az ország egyes régiói között, hiszen a nyugati megyékben még mindig több a betöltetlen munkahely, mint az ország keleti részében fekvőkben. A munkaügyi hivatalok a múlt héten országosan 7,5 ezer szabad munkahelyet regisztráltak, amiből 2,5 ezret Pozsony megyében ajánlottak. Kassa megyében ugyanekkor az állástalanoknak csak 443 szabad munkahelyet kínáltak. (t, č, mi)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?