Jóval több ammóniát fognak gyártani Vágsellyén

Vágsellye | Mintegy húsz százalékkal növelik az ammóniatermelést a Duslo vegyi gyárban. Tavaly február végén kezdték meg az ammóniagyártó részleg építését, és ezen a héten helyezték próbaüzembe. A Duslo Részvénytársaság honlapján felvételeket mutattak be a korszerű részlegről.
ÚJ SZÓ ONLINE

2018. február 7. 12:52

Duslo

Eddig napi 1300 tonna ammóniát gyártottak, az új csarnokban napi 1600 tonna gyártását tervezi a beruházó. Az Ammónia 4 részlegépítéséhez állami támogatást kapott a vállalat, az Európai Bizottság 58 millió euró úgynevezett regionális adókedvezményt nyújtott a térség jelentős munkáltatója számára. 310 millió euróba került a gyártási részleg megépítése. Petr Bláha, az ötvenkilenc évvel ezelőtt alapított Duslo Részvénytársaság vezérigazgatója egy korábbi sajtótájékoztatón elmondta, a vállalat történetének legnagyobb beruházásáról van szó. A gyár szíveként, jelentős központjaként említette az Ammónia 4 gyártórészleget, az üzembe helyezésével egyidejűleg leállítják az Ammónia 3 központot. A Duslo és az Agrofert társaság az új beruházásnak köszönhetően az elkövetkező húsz évre garantálja a vállalat versenyképességét. Az első ammóniagyártó részleget 1963-ban adták át, és 1991ig üzemelt. A második részleget 1968-ban helyezték üzembe, és 2008-ig működött, az Ammónia 3 1973-ban kezdte meg a termelést. A szakértők szerint a korszerű gyártási technológia révén csökken a balesetveszély, és kisebb lesz a környezetszennyezés. A Duslo vállalat mintegy kétezer személyt foglalkoztat, és számos bedolgozó cége van. A cég kötelezte magát, hogy az új gyártási részleg üzembe helyezését követően tíz évig nem csökken 1800 alá az alkalmazottak száma.

A Duslo a LAD granulált komplex műtrágya jelentős hazai gyártója, és különféle fejlesztésekkel szeretné megőrizni versenyképességét a piacon. Az érintett részlegen negyvenhat alkalmazott dolgozik. Azért van szükség új tartályokra, hogy két hétre elegendő nyersanyagtartalékuk legyen a folyamatos gyártáshoz. Eredetileg két tartályban ammóniumnitrát-karbamidot, egyben karbamidoldatot tároltak volna, de változtattak a korábbi elképzelésen, és két tartályban tárolnak karbamidoldatot. A piacfelmérések alapján ugyanis egyre nagyobb a kereslet az oldat iránt. 


Újfajta műtrágya gyártását tervezik Vágsellyén, amelynek alapanyaga szintén az ammónia lesz. Az új technológiát olasz szakemberek segítségével hozták létre, dánok által szabadalmaztatott tervek alapján. 

Támogassa az ujszo.com-ot

Rengeteg hírrel bombáznak minket különböző portálok, s nem könnyű felismerni a valódi- és álhíreket. Ezért is fontos, hogy olyan weboldalakról tájékozódjunk, amelyek megbízható, korrekt információkat nyújtanak.

Az ujszo.com szerkesztőségében minden nap azért dolgozunk, hogy Önök kizárólag ellenőrzött, valós híreket kapjanak weboldalunkon. Ennek biztosítása meglehetősen költséges. Mi viszont szeretnénk, hogy minden kedves olvasónk hozzájuthasson az ellenőrzött információkhoz, ez azonban az Önök anyagi segítsége nélkül hosszú távon nem lehetséges.

Ezért kérjük olvasóinkat, hogy járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Önnek ajánljuk
FFP2

Melyik jobb: a szájmaszk vagy a reszpirátor?

autóbaleset

GALÉRIA: Halálos áldozatot követelő autóbaleset történt Nagytapolcsánynál

Andrej Danko

Az SNS szerint Szputnyik V vakcinaszállítmány érkezik Szlovákiába

Sorozatos kommandós akciók Dél-Szlovákiában, 13 személy őrizetben

Hamis kommandósok raboltak ki egy családot Nagyszombatban, több mint 10 000 euró a kár

régi fotók

VIDEÓ: Életre hívná a régi családi fotókat? A mesterséges intelligenciával ezt megteheti

UFO

VIDEÓ: UFO-t láttak egy amerikai repülőgépből - a hírt az FBI is megerősítette

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.