Gazdaság

Idén végre hozzájuthatnak a kárpótláshoz a gazdák

Pozsony | Peter Pellegrini kormányfő az elmúlt év végén bejelentette: segítenek azokon a gazdákon, akiknek a 2017-es aszálykárok jelentősen megtizedelték a terméshozamaikat.
Susla Béla

2019. január 7. 11:27

A 2017-es aszálykárok kártérítésével kapcsolatos javaslatot a kormány december 19-ei ülésén fogadták el. Eszerint a tavalyelőtti szárazság minimum 211 mezőgazdasági vállalkozás életét keserítette meg, amelyek összesen 6,5 ezer embernek biztosítanak megélhetést. Pellegrini ígérete szerint az érintett gazdák idén juthatnak hozzá a pénzhez.

Patasi Ilona, a Szlovákiai Agrárkamara (AKS) elnöke lapunknak elmondta:

a gazdák reménykednek abban, hogy a miniszterelnök valóban konkrét intézkedésekhez folyamodik, hiszen a szomszédos országokban már jó ideje kárpótolták a termelőket, Szlovákiában azonban nem történt előrelépés.

„Mi időben bejelentettük a 2017-es aszálykárokat, minden egyes nyomtatványt pontosan kitöltöttünk. Hivatalos visszajelzést arról, hogy miképpen rendezik a kárpótlást, egyelőre nem kaptunk. Örülünk azonban annak, hogy a jelentős késés ellenére beindul a kárpótlási folyamat. A gazdáknak ugyanis óriási kieséseik voltak az aszály miatt. Ha a kormány jelezte, hogy segít a gazdákon, akkor tartsa is be a szavát. A cégünkben 650 ezer eurós volt a kiesés a 2017-es nagy szárazságok miatt. Például a kukoricát rendszeresen öntöztük, de így is voltak kieséseink, és más termények esetében sokkal jelentősebbek voltak a mínuszok” – mondta lapunknak Németh György, a csenkei Agrolens vállalat ügyvezetője.

A Statisztikai Hivatal tavaly nyáron 34,225 millió euróra becsülte fel a 2017-es aszálykárokat. Peter Kažimír pénzügyminiszter akkor azonban azzal érvelt, hogy az államkassza nem rendelkezik tartalékokkal a támogatások kifizetésére.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Nőtt a munkanélküliek száma

Két halottja és két sérültje van egy csetneki balesetnek - a fiatal sofőr megcsúszott az úton

Barkácsáruházra zuhant egy kisrepülőgép Németországban

A hely, ahol bárki megérintheti a Holdat

GALÉRIA: Így zajlott a pozsonyi Pride

VIDEÓ: Pánikba esett a sebe láttán egy kerékpáros a Touron

Legfrissebb galériák
Olvasta már?