Gazdaság

Idén a nyitrai Jaguar lesz a szlovák gazdaság motorja

Pozsony | Szlovákia gazdasága az elemzők szerint idén is dinamikus növekedés előtt áll, ezt azonban főként a Nyitrán beindított Jaguar Land Rover autógyárnak köszönhetjük majd.
ÚJ SZÓ-ÖSSZEFOGLALÓ

2019. január 2. 16:01

A Jaguar Land Rover tavaly ősszel beindított nyitrai üzeme leginkább 2019ben fog segíteni a szlovák gazdaságnak - TASR-felvétel

A szakemberek NagyBritannia uniós kilépését és a globális gazdasági protekcionizmus erősödését tartják a legsúlyosabb kockázatnak. 

„Idén a gazdasági növekedés üteme várhatóan visszafogottabb lesz a tavalyinál, mert 2018 valóban nagyon jó év volt. A növekedés azonban továbbra is stabil marad, és gyorsabb, mint a környező országokban” – állítja Tibor Lőrincz, a Tatra banka elemzője. „Szlovákia gazdaságát már eddig is elsősorban az autógyártók húzták, és e tekintetben idén sem változik a helyzet. Épp ellenkezőleg: a Jaguar Land Rover tavaly ősszel beindított nyitrai üzemének köszönhetően ez még hangsúlyosabban mutatkozik majd meg” – nyilatkozta Ľubomír Koršňák, az UniCredit Bank elemzője. Szerinte az új autógyár leginkább 2019-ben fog segíteni a szlovák gazdaságnak. 2020-ban a gazdasági növekedés üteme 2,5%-ra lassulhat. Koršňák szerint jövőre már jelentős romlás várható a külső kereslet szempontjából. 

Katarína Muchová, a Szlovák Takarékpénztár elemzője a legfőbb globális kockázatok között a külkereskedelmi protekcionizmust, a britek uniós kilépéséről szóló tárgyalásokat és a geopolitikai kockázatokat említette. „Nagy-Britannia a legfontosabb üzleti partnereink egyike. Ha nem születik meg az egyezség az EU és Nagy-Britannia között, az a mi gazdaságunkra is hatással lesz, azon belül elsősorban az egyik legfontosabb ipari ágazatunkra, az autóiparra” – figyelmeztet Lucia Dovalová, a Postabank elemzője. Muchová szerint ugyanakkor a beruházások vártnál gyorsabb növekedése, illetve a munkaerőpiac fejlődése pozitívan hat majd a szlovák gazdaság növekedésére. (TASR, mi)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Nőtt a munkanélküliek száma

Két halottja és két sérültje van egy csetneki balesetnek - a fiatal sofőr megcsúszott az úton

Barkácsáruházra zuhant egy kisrepülőgép Németországban

A hely, ahol bárki megérintheti a Holdat

GALÉRIA: Így zajlott a pozsonyi Pride

VIDEÓ: Pánikba esett a sebe láttán egy kerékpáros a Touron

Legfrissebb galériák
Olvasta már?