Idén 114 napot lazulunk

Pozsony |

<p>Idén ugyanúgy, mint a 2010-es esztendőben, 10 hétköznap lehetünk otthon anélkül, hogy szabadságot vennénk ki vagy beteget jelentenénk. A 15 államünnep és munkaszüneti nap kétharmada esik hétköznapra.</p>

A hétvégékkel együtt így idén 114 napon nem kell munkába mennünk.

A tíz hétköznapra eső, valamint az öt hétvégi „szabadnapból” egy-egy már mögöttünk van. Január elseje mellett idén a két májusi munkaszüneti nap, valamint a karácsonyi szabadnapok kétharmada is hétvégére esik. A többi ünnepnapon viszont nem kell munkába menni.

Január hatodika után a következő, hétköznapra eső munkaszüneti nap csak április végén lesz – ekkor ráadásul kettő is, nagypéntek és húsvéthétfő –, idén ugyanis a húsvét szinte a lehető legkésőbbi időpontban lesz.

Aki szereti a szabadnapokat összekapcsolni nagyobb kirándulásaival, annak az augusztust lezáró és a szeptembert nyitó hetet ajánlhatjuk: erre az egy hétre két szabadnap is esik. Aki ekkor megy egyhetes tengerparti utazásra, kirándulását megúszhatja háromnapos szabadsággal is – nem mellékesen ekkor már kevesebb a turista, mint júliusban...

Regionális csúcstartók vagyunk

Szlovákia – annak ellenére, hogy az egyik legfiatalabb állam – közép-európai rekordernek számít az államünnepek terén. Az öreg kontinensen ebben a „versenyszámban” csak a norvégok és a görögök jobbak nálunk, illetve egyes források szerint Németország és Spanyolország pár régiójában van több szabadnap, mint Szlovákiában. A velünk szomszédos országokban átlagosan négy-öt nappal többet dolgoznak az emberek, mint mi.

Ugyanakkor minden évben elesünk 3–6 szabadnaptól, matematikailag lehetetlen, hogy egy évben mind a 15 munkaszüneti nap hétköznapra essen. Érdekesség, hogy idén szerdára egy szabadnap sem jut, csütörtökön viszont négyszer maradunk otthon.

Nem gazdaságos

A gazdasági szakemberek és a vállalkozók egy része nem örül a sok ünnepnek, szerintük a számos munkaszüneti nap a gazdaság kárára megy. Vállalkozók egy csoportja évekkel ezelőtt azt tanácsolta a parlamenti pártoknak, szüntessenek meg négy munkaszüneti napot. Tervezetüket – érthető okokból – egyetlen párt sem támogatta.

A pénzügyminisztérium egy korábbi, 2004-es kimutatása szerint ha egy munkaszüneti nap sem lenne a hétvégéken kívül, akkor hozzávetőlegesen 5 százalékkal lehetne magasabb az ország gazdasági termelése. Elemzők ugyanakkor arra is figyelmeztetnek: a szabadnapoknak pozitív hatása is van a gazdaságra: a dolgozók jobban kipihenhetik magukat és nagyobb teljesítményt nyújthatnak a munkanapokon, illetve a szabadnapokon történő regenerációnak köszönhetően kisebb az esélye, hogy megbetegedjenek, s így még nagyobb kiesést okozzanak vállalatuknak s így a nemzetgazdaságnak.

Szabad szomszédolás

A tizenöt hazai munkaszüneti nap nem mindegyike államünnep, ennek a törvény szerint csak öt számít: a Szlovák Köztársaság megalakulásának ünnepe (január 1.), Szent Cirill és Metód ünnepe (július 5.), a szlovák nemzeti felkelés ünnepe (augusztus 29.), az alkotmány ünnepe (szeptember 1.) és a szabadságért és demokráciáért vívott harc napja (november 17.).

Magyarországon csak három nemzeti ünnep van – március 15., augusztus 20. és október 23. Az utóbbi kettő idén hétvégére esik, március 15-e kedden lesz, ilyen esetben pedig a hétfő is szabad, ezt a legközelebbi szombaton dolgozzák le. Magyarországon nem ünnep nagypéntek, sem pedig a szenteste vagy karácsony estéje (december 24.), viszont munkaszüneti nap pünkösdhétfő (idén június 13., szintén egyházi mozgóünnep, időpontja a húsvét időpontjától függ).

Pünkösdhétfő munkaszüneti nap Ausztriában is. A „sógoroknak” csak egy államünnepük van (október 26., idén szerda), ez viszont frekventált nap. Ekkor ugyanis a múzeumok és galériák nagy része nyitva tart, ingyen engedik be a külföldi turistákat is.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?