Gazdaság

Gombamód szaporodnak az egyszemélyes kft.-k

Pozsony | A minimáladó idei kivezetésének köszönhetően látványosan megugrott az egyszemélyes kft.-k aránya Szlovákiában.
Molnár Iván

2018. november 29. 13:15

„Idén eddig 17 462 korlátolt felelősségű társaságot hoztak létre az országban, amiből 12 435-öt az olyan, amelyet egy magán- vagy jogi személy alapított. Az egyszemélyes kft.-k aránya idén így meghaladta a 71 százalékot, míg hét évvel ezelőtt ez a 65 százalékot sem érte el” – derül ki a Bisnode nemzetközi cégminősítő társaság legfrissebb elemzéséből. A legtöbb egyszemélyes kft. Pozsony megyében működik, a számuk itt meghaladja a 61 ezret, a második Nyitra megye, csaknem 20 ezer, a harmadik pedig Kassa megye, 18,5 ezer ilyen céggel. „Az egyszemélyes kft.-k iránti érdeklődés a minimáladó megszüntetésével magyarázható” – nyilatkozta Petra Štěpánová, a Bisnode elemzője, aki szerint a vállalkozói szférának az elmúlt nyolc évben több kihívással is meg kellett küzdenie.

Az előző Fico-kabinet 2014-től vezette be a társasági minimáladót az összes cég, vagyis a veszteséges társaságok számára is, ez utóbbi miatt ezt az adónemet az akkori ellenzék veszteségadónak nevezte el.

A társaságok az évi 480 és 2880 euró közötti minimáladót először 2015-ben fizették be, amikor a 2014-es bevételeik után nyújtották be az adóbevallásukat. „Mindez meglátszott az egyszemélyes kft.-k számán is. Míg 2013-ban csaknem 18,5 ezer ilyet alapítottak, 2014-ben már csak 8,5, 2015-ben pedig 8,3 ezret” – tette hozzá Štěpánová. Szerinte a mostani látványos növekedés annak köszönhető, hogy Szlovákia az idei év elejétől búcsút intett a minimáladónak. Ez utóbbinak az elemzők szerint azonban megvoltak az előnyei is, ennek köszönhetően ugyanis a veszteséges társaságok aránya pár év alatt 42-ről 32 százalékra esett vissza. Elsősorban az inaktív, rendkívül alacsony bevételekkel rendelkező cégeket számolták fel, a legtöbbet a kis- és nagykereskedelemben valamint az építőiparban. (mi)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Az állami számvevőszék szerint is ráfizet az állam a vajkai kompra

Képernyőn a német és walesi válogatott

Nem fogadta el a pápa a pedofília eltussolása miatt elítélt bíboros lemondását

Kétszáz ember nézte élőben az új-zélandi mészárlást, de egyik sem jelzett a Facebook moderátorának

Értékes pont, de nyerhettek is volna

Az igazságügyi alkalmazottak visszavonták a sztrájkkészültséget

Legfrissebb galériák
Olvasta már?