Gazdaság

Focus: kétliteres dízellel nagyon ott van

Ez így pont jó. Ha egy mondatban kellene leírnom, milyen a 2,0-ás új Focus, akkor ez lenne a válaszom. Persze semmi sem fekete-fehér, ám ennek a gépnek ebben a konfigurációban szinte nincs hibája. Hm… talán adhatnák olcsóbban.
Mózes Szabolcs

2013. szeptember 16. 21:05

Járt már nálunk néhány Focus, de ez jó volt. Nem a spórolós fajta, nem a papíron erős és hű de milyen modernként aposztrofált, nem is a vadállat-típus. Kombi, kétliteres dízellel. 140 lóerő, de ez tényleg az. Nem egy apró turbóbenzines, amelyre ráaggatják a „százakárhány lóerős vagyok én” cetlit, aztán az első emelkedőn erőtlenül oxigén után kapkod és vánszorog.
 
Erős motor, jó fogyasztás
Ez megy, mert van, ami elhúzza. Még automata váltóval is nagyon kellemes, sőt. A Ford PowerShift, saját fejlesztésű automatái a jobbak közé tartoznak, amit a piacon kapni lehet. Duplakuplungos, precíz, gyors, nem szenved szerepkörtévesztésben. És a fogyasztása sem vészes. 6 liter alatt megúsztuk, ami beleszámítva, hogy új gép, s az út nem kis részét 130-as tempóval sztrádán tettük meg – ráadásul jól megpakoltan –, jó adatnak számít.
 
A nagy motor miatt – s mert dízelről van szó – kimondottan azoknak ajánlott, akik gyorsan közlekednek. Nemcsak az erő és a kiváló gyorsulás, hanem a fogyasztás miatt is. Egy kis turbóbenzines lehet, hogy városban öt és fél literrel is megelégszik – és még virgonckodik is egyet –, ám autópályán nem tudjuk 7,5 liter alatt tartani – és ehhez még dinamika sincs benne. Itt ez nem fenyeget, viszonylag egyenletes fogyasztást tud felmutatni. Aki viszont városi, elővárosi használatra keres autót, s csak ritkán jár hosszabb utakra, nem biztos, hogy ez után a konfiguráció után kellene nyúlnia – ilyen esetben egy kisebb (és emiatt is olcsóbb) erőforrással gyártott változatot ajánlanánk.
 
Hagyományosan jó a futómű, több középkategóriás társát is veri. Az autó a kimondottan gyenge minőségű utakon is jól viselkedik – ismerve a hazai útviszonyokat, ez a vevők számára is kiemelt fontossággal bíró tényező.
 
Komfortos
A kombik sosem tartoztak a dizájndarabok közé, az ember a praktikumot szem előtt tartva vesz ilyet. A Focus ennek a célnak maximálisan megfelel, emellett pedig azt sem lehet rásütni, hogy rút lenne, mint nem egy puttonyos társa. Az új Focus kategóriájában tetszetős vonalvezetéssel bír, igazából semmit sem rontottak el rajta a tervezők.
 
Igaz ez a belsőre is. Több tesztben olvashattuk, hogy kissé kaotikus a műszerfal elrendezése, bonyolult a kormány, ám nekünk nem volt ilyen érzésünk – s nem csak azért, mert már a sokadik Focust tesztelhettük. Minimális intuícióval gyorsan rá lehet érezni, mit hol kell keresni, minden kéznél van.
 
Bőséges helykínálat
Kategóriájához mérten hely van benne, az ülések pedig jobbak, szélesebb tartományban mozognak, mint a korábbiaknál. A vezetőülés ráadásul extrém magasra emelhető és nagyon le is süllyeszthető. Jó helyen van és nagyot púposodik a mechanikus deréktámasz is, a hátsó ülések szögei pedig – bár a lapjuk viszonylag alacsonyan van – kényelmesek.
 
Hátul közepes mennyiségű hely van, pont megfelel két embernek – papíron hárman is elférnek, de a középső ülésen helyet foglaló utas az első falu után helyet akar cserélni. A csomagtér a maga közel 500 literével elnyeli egy átlagos négyszemélyes család összes csomagját.
 
A Ford az utóbbi időben több autótípusával is bizonyította, nem nyúl mellé a vevő, ha ilyen kocsit vesz. Ezt annak ajánljuk, aki nem szeret kísérletezni, a biztosra vágyik. Ezzel a motorral pedig kimondottan azoknak, akik élvezik a vezetést és a gyorsaságot.
Önnek ajánljuk

Beiktatták hivatalába Zuzana Čaputovát - ÖSSZEFOGLALÓ

Jégesővel jönnek a viharok vasárnap

150 euróval nőhet a gyermekgondozási segély a dolgozó szülőknek

Čaputová magyarul is köszönetet mondott első, elnökként elmondott beszéde végén

Dankónak köszönhetően Čaputová beiktatásán is volt egy baki

Heti két óra a természetben a jó egészség elengedhetetlen feltétele

Legfrissebb galériák
Olvasta már?