Gazdaság

Európában a méhek 40, a lepkék 30 százaléka van veszélyben

Pozsony | Ha kivesznek a méhek, nem lesz élelem és később élet sem – figyelmeztet a környezetvédelmi tárca, amely a biológiai sokféleség védelme érdekében 22 millió euró értékű pályázatot tett közzé.
Molnár Iván

2019. május 23. 13:42

A méhek világnapja és a biológiai sokféleség nemzetközi napja alkalmából a környezetvédelmi tárca szerdán az egyik pozsonyi hipermarketben emlékeztetett arra, milyen lenne az üzletek kínálata, ha a méhek és lepkék kipusztulnának. A vásárlókat üres polcok várták. Ezzel arra mutattak rá, milyen fontosak a méhek és a beporzók általában az élelmiszer-termelés szempontjából. A kulcsfontosságú beporzók közé tartozó méhek és lepkék populációja veszélyben van.

„Európában a méhek 40, a lepkék 30 százalékát fenyegeti a kipusztulás. Szlovákia sem kivétel. Ugyanakkor az Európában termesztett növényfajok 75 százaléka rovarbeporzású. Ott, ahol csökken a beporzók populációja, kisebb a terméshozam”

– figyelmeztet Sólymos László környezetvédelmi miniszter.

„Egy felelős kereskedő sem büszke az üres polcokra. Ám ez az eset kivétel. Mivel a beporzók jelentősen hozzájárulnak az ökológiai egyensúly fenntartásához, és a minőségi élelmiszerek biztosításában is nagy szerepük van, úgy döntöttünk, támogatjuk a szaktárca kezdeményezését, és ily módon is rámutatunk a beporzók természetben betöltött szerepére” – nyilatkozta Martin Kuruc, a Tesco ügyvezető igazgatója.

„Az elmúlt három évben a környezetvédelmi minisztérium számos lépést tett a méhek és a lepkék védelmére Szlovákiában. A tárca a beporzók védelmét a Környezetpolitikai Stratégiában is rögzítette, amelyet a kormány februárban fogadott el” – nyilatkozta lapunknak Szabó Mónika, a környezetvédelmi tárca sajtóreferense. A parlament a közelmúltban elfogadta az inváziós fajokról szóló jogszabályt is, amely szintén védi az őshonos beporzó rovarokat. Ezzel egyidejűleg a szaktárca 22 millió eurós pályázati felhívást tett közzé a Környezeti Minőség Operatív Program keretében. Elsősorban a biológiai sokszínűség megóvására és zöld infrastruktúra telepítésére irányuló projektekre lehet támogatást igényelni, beleértve például a mézelő növénykultúra létesítését. (mi)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Jelentősen gyengül az OĽaNO

Zuzana Čaputová kinevezte Mészáros Lajost a Bírói Tanácsba

Sikeres, népszínházi arculatú évadot zárt a Jókai Színház

Drasztikus díjemelés helyett megoldás az óvárosi magyar oviban

Továbbra is a Paris Saint-Germain ül a francia trónon

Több városi rendőr járőrözik Kassa belvárosában

Legfrissebb galériák
Olvasta már?