Energetikai támogatás

Brüsszel/Pozsony | Az Európai Bizottság tegnap elfogadta a kulcsfontosságú energetikai infrastruktúra-projektek listáját, amelyen mintegy 250 projekt szerepel. A kiemelt projektek közül több Szlovákiát is érinti, aminek köszönhetően gyorsabban épülhetnek ki a Szlovákiát a szomszédos országokkal összekötő kőolajvezetékek.
author
ÚJ SZÓ-ÖSSZEFOGLALÓ

2013. október 15. 14:53

Az Európai Bizottság közleménye szerint a megjelölt, úgynevezett „közös érdekű projekteket” (PCI) gyorsított eljárással lehet majd engedélyeztetni, szabályozási feltételeik kedvezőbbek lesznek, és pénzügyi támogatás igényelhető majd utánuk az Európai Hálózatfinanszírozási Eszközből, amely a transzeurópai energetikai infrastruktúra céljára 5,85 milliárd eurót különített el a 2014–2020-as időszakra.
 
A projektek közül 7 Szlovákiát is érinti. Ebből négy a szlovák és a magyar, egy pedig a szlovák és a lengyel energiahálózat összekötésével kapcsolatos, a listán azonban ott van a Pozsonyt az osztrák Schwechattal összekötő kőolajvezeték projektje is. Günther Oettinger, az Európai Bizottság energetikai biztosa szerint ezek a projektek gyorsabban valósulhatnak meg, továbbá a befektetők számára is vonzóbbá válhatnak. Megvalósulásuk után pedig a tagállamok jobban diverzifikálhatják energiaszükségleteiket.
 
A lista közel 140 villamosenergia-átviteli és szállítási projektet, mintegy 100 földgáz-szállítási és -tárolási, illetve a cseppfolyósított földgázzal (LNG) összefüggő projektet, továbbá a kőolajjal kapcsolatos projekteket is tartalmaz. A bizottsági közlemény felhívja a figyelmet, hogy egy projekt akkor vehető fel a listára, ha jelentős haszna van legalább két tagállamra nézve. A bizottság szorosan figyelemmel fogja kísérni a kiadott engedélyekben foglaltak betartását és a projektek megvalósításában elért eredményeket. A közös érdekű projektek listáját a bizottság kétévente aktualizálni fogja, miután a listára felkerülhetnek időközben szükségessé váló projektek, illetve lekerülhetnek az aktualitásukat vesztettek. (mi, TASR)
 
Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Önnek ajánljuk
csaladsegitocsomag

Győztek a családok, vesztettek az önkormányzatok?

Szijjártó Péter (Fidesz) magyar külügyminiszter és Robert Fico

Szijjártó a Szövetség helyett Ficóval parolázott 

benzin k

Megszűnik a benzinárstop Magyarországon

Világi

A Slovnaftnak is gondot okozna az új különadó

vágai  mikulás

Régi hagyomány új elemekkel

Új Szó

Miről ír a szerdai Új Szó?

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.