Egyre több pénzt takarítunk meg, de nem kockáztatunk

Pozsony | A szlovákiai családok egyre több pénzt képesek félretenni, a megtakarított összeget tekintve azonban még mindig lemaradunk a szomszédos országoktól. ami nagyrészt a konzervatív pénzügyi szokásainkkal magyarázható.
ÚJ SZÓ ONLINE

2016. november 2. 00:52

A világ takarékpénztárainak 1924 októberében Milánóban megrendezett nemzetközi konferenciáján határozták el, hogy a jövőben október utolsó munkanapja lesz a takarékosság világnapja. Ez a nap a takarékoskodó ember ünnepe, azé az emberé, aki a jövedelméből félretesz, mert tudja, hogy az esetleges jövőbeni megpróbáltatásokat csak így lesz képes kivédeni.

Javult a helyzetünk

A pénzügyi szakértők szerint a takarékoskodás nem függ attól, hogy mennyi pénze van az embernek. Sokkal inkább azon múlik, hogy az emberek figyelnek-e arra, hogy miként csökkenthetik a kiadásaikat és növelhetik a bevételeiket. Úgy tűnik, ezt a tanácsot az elmúlt hónapokban leginkább Szlovákia lakossága vette a szívére. „A szlovákiai háztartások az elmúlt időszakban egyre több pénzt igyekeztek félretenni, manapság így Európa legtakarékosabb országának számítunk” – mondta Marek Gábriš, a ČSOB elemzője. Augusztus végén a jegybank adatai szerint csak a bankszámlákon 29,7 milliárd eurója volt a lakosságnak, csaknem a tizedével több, mint egy évvel korábban. Ilyen gyors növekedésre egyetlen uniós tagországban sem volt példa. „Az elmúlt időszakban javult a lakosság gazdasági helyzete, csökkent a munkanélküliség, enyhén nőttek a bérek, ami a megtakarításokon is meglátszik” – tette hozzá Gábriš.

Régiós lemaradás

A megtakarított összeget tekintve azonban Szlovákia még a környező országokhoz képest is lemarad. A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) elemzése szerint az egy főre jutó átlagos pénzügyi vagyon Szlovákiában nem egész 19 ezer euró. Lengyelországban ez például 22, Magyarországon 27, Csehországban pedig 31 ezer euró.

„Nem csupán a megtakarított összeggel vannak problémák, hanem azzal is, hogy Szlovákia lakossága milyen módon próbálja meg fialtatni a pénzét” – vallja Branislav Tuš, az NN Csoport szlovákiai befektetési menedzsere.

Alacsony hozamok

A lakosság megtakarításainak a 62 százalékát készpénzben vagy egyszerű bankszámlán tartja, ami Görögország után a legnagyobb arány az egész Európai Unióban” – tette hozzá Tuš, aki szerint a megtakarítások így alig biztosítanak valamilyen hozamot. A nagyobb hozamot biztosító részvényekben Magyarországon például a megtakarítások 28 százalékát tartják. Csehországban ez 22, Lengyelországban 20, Szlovákiában pedig csak 0,2 százalék.

A szlovákiai bankokban a folyószámlákon 12,44 milliárd euró található, vagyis az összes megtakarítás több mint 40 százaléka. A valamivel nagyobb hozamot biztosító határidős betéteken nagyjából 11,5 milliárd eurót tart a lakosság. „A folyószámlákon ugyan még mindig nagyobb összeg található, ez azonban folyamatosan csökken, míg a takarékszámlák népszerűsége töretlenül nő” – nyilatkozta Anna Jamborová, a ČSOB szóvivője.

Takarékos nők

A ČSOB nemrég elvégzett elemzése szerint a szlovákiai nők ugyan gyakrabban tesznek félre bizonyos összeget, mint a férfiak, ez utóbbiak a nagyobb bevételeik miatt mégis nagyjából 4 százalékkal több pénzt képesek megtakarítani, mint a nők. A szlovákiai régiók közötti bérszakadék a takarékoskodáson is meglátszik: a legtöbb pénzt a pozsonyiak képesek félretenni, a sereghajtóknak pedig a keleti megyék számítanak. (mi, TASR)

Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Önnek ajánljuk
iskolai zaklatás k

A gyerekek közel felét zaklatják – mindenhol megelőző intézkedésekre van szükség

Betört a házakba, autókat lopott – a nyomok egy tetteshez vezettek

Betört a házakba, autókat lopott – a nyomok egy tetteshez vezettek

FriderikuszPodcast

Eva Rezešová: Ötkor kivettek a zárkából és elvittek a csurmába (VIDEÓ)

Novak Djokovic
Frissítve

Djokovic nem indulhat az Australian Openen

koronavírus

Koronavírus – Háromezer felett az egy nap alatt regisztrált betegek száma, 48-an elhunytak

kötelező oltás

Ausztriából költöznek Sopronba a kötelező oltás miatt

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.