Egyre jobban megéri Szlovákiában dolgozni

Pozsony | Szlovákia egyre vonzóbb a munkavállalók számára. A legfrissebb elemzések szerint a korábbiakhoz képest jóval kevesebben mennek külföldre dolgozni, miközben az ott levők közül egyre többen térnek haza. Ezzel párhuzamosan tömegével jönnek az országba a külföldi vendégmunkások.
ÚJ SZÓ-ÖSSZEFOGLALÓ

2018. április 11. 08:44

vendégmunkások
A vendégmunkások kétharmada Pozsony, Nagyszombat és Nyitra megyében talált munkát   - TASR

A gazdasági válság 2008-as kirobbanását követően Szlovákiában is tömegével szűntek meg a munkahelyek, ami egyre több embert kényszerített rá arra, hogy külföldön keressen munkát. Emiatt több éven keresztül jóval többen hagyták el az országot, mint ahányan érkeztek. A pénzügyminisztérium mellett működő Pénzpolitikai Intézet (IFP) tegnap közzétett felmérése szerint azonban mára látványosan változott a helyzet. „Már 2016-ban 6 ezerrel többen jöttek az országba, mint ahányan elhagyták, tavaly pedig az előbbiek száma 15 ezerrel haladta meg az utóbbiakét” – nyilatkozta Tomáš Rizman, az IFP elemzője. A trendforduló elsősorban a külföldi munkavállalók egyre nagyobb beáramlásának köszönhető, lényeges változások tapasztalhatók azonban a hazai munkaerő esetében is. 2011-ben például csaknem 46 ezer szlovák állampolgár hagyta el az országot a külföldi munkavállalás miatt, miközben nem egész 27 ezren tértek haza. Tavaly azonban már az el- és a hazavándorlók száma is nagyjából 30 ezer körül mozgott.

Ezzel párhuzamosan látványos változást tapasztalhatunk a Szlovákiában munkát vállaló külföldiek esetében is. Míg 2011-ben nem egész 9 ezer külföldi érkezett az országba, tavaly a számuk már meghaladta a 24 ezret. Mindeközben természetesen folyamatos a vendégmunkások elvándorlása is, a trend azonban egyértelmű. A Munka-, Szociális és Családügyi Központ (ÚPSVR) adatai szerint jelenleg legálisan 50,5 ezer külföldi munkavállaló van az országban, míg 2014-ben alig 20 ezren voltak. „A nem uniós tagországokból érkezők közül az elmúlt időszakban az ukránok és a szerbek domináltak. A szerb vendégmunkások száma az elmúlt egy évben megduplázódott, mára így 12 ezren vannak az országban. Az Európán kívüli országokban élők közül elsősorban a vietnamiakat és a kínaiakat vonzza Szlovákia, az autóipari beruházások miatt sokan jönnek azonban Dél-Koreából is” – mondta Rizman.
 

A nők munkapiaci diszkriminációja miatt mindenki szív Szlovákiában

2018. április 4. 19:36

A nők munkapiaci diszkriminációja miatt mindenki szív Szlovákiában

Az IFP elemzője szerint a külföldi vendégmunkások többsége a legalacsonyabb munkanélküliséggel rendelkező nyugati járásokat választja.

„A vendégmunkások kétharmada Pozsony, Nagyszombat és Nyitra megyében talált munkát”

– tette hozzá Rizman.

Branislav Jančuška, a Grafton Slovakia munkaközvetítő ügynökség projektmenedzsere szerint a Szlovákiában dolgozó külföldiek száma azonban nagyobb lehet a hivatalosan regisztráltnál.

„Az ellenőrök egyre több külföldi feketemunkást fülelnek le. A cégek kreatív megoldásokat keresnek, hogy a lehető legtöbb vendégmunkást alkalmazhassák, ezek azonban nem mindig vannak összhangban a hatályos jogszabályokkal. Sokan dolgoznak engedély nélkül”

– tette hozzá Jančuška. (mi, SITA)

Támogassa az ujszo.com-ot

Rengeteg hírrel bombáznak minket különböző portálok, s nem könnyű felismerni a valódi- és álhíreket. Ezért is fontos, hogy olyan weboldalakról tájékozódjunk, amelyek megbízható, korrekt információkat nyújtanak.

Az ujszo.com szerkesztőségében minden nap azért dolgozunk, hogy Önök kizárólag ellenőrzött, valós híreket kapjanak weboldalunkon. Ennek biztosítása meglehetősen költséges. Mi viszont szeretnénk, hogy minden kedves olvasónk hozzájuthasson az ellenőrzött információkhoz, ez azonban az Önök anyagi segítsége nélkül hosszú távon nem lehetséges.

Ezért kérjük olvasóinkat, hogy járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Önnek ajánljuk
összefogás mkp híd

Közös pártba egyesülne a Híd, az MKP és az Összefogás

sertéspestis

Minden disznót leölnek Jánokon a sertéspestis miatt

dddd

Nagypolitika és rock and roll

Szőgyén és Kürt határában van Ciglédke

Mária jelenések nyomában és gyógyerejű forrásokból merítve

koronavírus

Két idős beteg halt bele a koronavírus-fertőzésbe

kenyér

Az idei aratás után sem lesz olcsóbb a kenyér

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.