Egyre jobban megéri Szlovákiában dolgozni

vendégmunkások
Pozsony |

Szlovákia egyre vonzóbb a munkavállalók számára. A legfrissebb elemzések szerint a korábbiakhoz képest jóval kevesebben mennek külföldre dolgozni, miközben az ott levők közül egyre többen térnek haza. Ezzel párhuzamosan tömegével jönnek az országba a külföldi vendégmunkások.
 

A gazdasági válság 2008-as kirobbanását követően Szlovákiában is tömegével szűntek meg a munkahelyek, ami egyre több embert kényszerített rá arra, hogy külföldön keressen munkát. Emiatt több éven keresztül jóval többen hagyták el az országot, mint ahányan érkeztek. A pénzügyminisztérium mellett működő Pénzpolitikai Intézet (IFP) tegnap közzétett felmérése szerint azonban mára látványosan változott a helyzet. „Már 2016-ban 6 ezerrel többen jöttek az országba, mint ahányan elhagyták, tavaly pedig az előbbiek száma 15 ezerrel haladta meg az utóbbiakét” – nyilatkozta Tomáš Rizman, az IFP elemzője. A trendforduló elsősorban a külföldi munkavállalók egyre nagyobb beáramlásának köszönhető, lényeges változások tapasztalhatók azonban a hazai munkaerő esetében is. 2011-ben például csaknem 46 ezer szlovák állampolgár hagyta el az országot a külföldi munkavállalás miatt, miközben nem egész 27 ezren tértek haza. Tavaly azonban már az el- és a hazavándorlók száma is nagyjából 30 ezer körül mozgott.

Ezzel párhuzamosan látványos változást tapasztalhatunk a Szlovákiában munkát vállaló külföldiek esetében is. Míg 2011-ben nem egész 9 ezer külföldi érkezett az országba, tavaly a számuk már meghaladta a 24 ezret. Mindeközben természetesen folyamatos a vendégmunkások elvándorlása is, a trend azonban egyértelmű. A Munka-, Szociális és Családügyi Központ (ÚPSVR) adatai szerint jelenleg legálisan 50,5 ezer külföldi munkavállaló van az országban, míg 2014-ben alig 20 ezren voltak. „A nem uniós tagországokból érkezők közül az elmúlt időszakban az ukránok és a szerbek domináltak. A szerb vendégmunkások száma az elmúlt egy évben megduplázódott, mára így 12 ezren vannak az országban. Az Európán kívüli országokban élők közül elsősorban a vietnamiakat és a kínaiakat vonzza Szlovákia, az autóipari beruházások miatt sokan jönnek azonban Dél-Koreából is” – mondta Rizman.
 

Az IFP elemzője szerint a külföldi vendégmunkások többsége a legalacsonyabb munkanélküliséggel rendelkező nyugati járásokat választja.

„A vendégmunkások kétharmada Pozsony, Nagyszombat és Nyitra megyében talált munkát”

– tette hozzá Rizman.

Branislav Jančuška, a Grafton Slovakia munkaközvetítő ügynökség projektmenedzsere szerint a Szlovákiában dolgozó külföldiek száma azonban nagyobb lehet a hivatalosan regisztráltnál.

„Az ellenőrök egyre több külföldi feketemunkást fülelnek le. A cégek kreatív megoldásokat keresnek, hogy a lehető legtöbb vendégmunkást alkalmazhassák, ezek azonban nem mindig vannak összhangban a hatályos jogszabályokkal. Sokan dolgoznak engedély nélkül”

– tette hozzá Jančuška. (mi, SITA)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?