Gazdaság

Egyre jobban megéri Szlovákiában dolgozni

Pozsony | Szlovákia egyre vonzóbb a munkavállalók számára. A legfrissebb elemzések szerint a korábbiakhoz képest jóval kevesebben mennek külföldre dolgozni, miközben az ott levők közül egyre többen térnek haza. Ezzel párhuzamosan tömegével jönnek az országba a külföldi vendégmunkások.
ÚJ SZÓ-ÖSSZEFOGLALÓ

2018. április 11. 08:44

vendégmunkások
A vendégmunkások kétharmada Pozsony, Nagyszombat és Nyitra megyében talált munkát   - TASR

A gazdasági válság 2008-as kirobbanását követően Szlovákiában is tömegével szűntek meg a munkahelyek, ami egyre több embert kényszerített rá arra, hogy külföldön keressen munkát. Emiatt több éven keresztül jóval többen hagyták el az országot, mint ahányan érkeztek. A pénzügyminisztérium mellett működő Pénzpolitikai Intézet (IFP) tegnap közzétett felmérése szerint azonban mára látványosan változott a helyzet. „Már 2016-ban 6 ezerrel többen jöttek az országba, mint ahányan elhagyták, tavaly pedig az előbbiek száma 15 ezerrel haladta meg az utóbbiakét” – nyilatkozta Tomáš Rizman, az IFP elemzője. A trendforduló elsősorban a külföldi munkavállalók egyre nagyobb beáramlásának köszönhető, lényeges változások tapasztalhatók azonban a hazai munkaerő esetében is. 2011-ben például csaknem 46 ezer szlovák állampolgár hagyta el az országot a külföldi munkavállalás miatt, miközben nem egész 27 ezren tértek haza. Tavaly azonban már az el- és a hazavándorlók száma is nagyjából 30 ezer körül mozgott.

Ezzel párhuzamosan látványos változást tapasztalhatunk a Szlovákiában munkát vállaló külföldiek esetében is. Míg 2011-ben nem egész 9 ezer külföldi érkezett az országba, tavaly a számuk már meghaladta a 24 ezret. Mindeközben természetesen folyamatos a vendégmunkások elvándorlása is, a trend azonban egyértelmű. A Munka-, Szociális és Családügyi Központ (ÚPSVR) adatai szerint jelenleg legálisan 50,5 ezer külföldi munkavállaló van az országban, míg 2014-ben alig 20 ezren voltak. „A nem uniós tagországokból érkezők közül az elmúlt időszakban az ukránok és a szerbek domináltak. A szerb vendégmunkások száma az elmúlt egy évben megduplázódott, mára így 12 ezren vannak az országban. Az Európán kívüli országokban élők közül elsősorban a vietnamiakat és a kínaiakat vonzza Szlovákia, az autóipari beruházások miatt sokan jönnek azonban Dél-Koreából is” – mondta Rizman.
 

2018. április 4. 19:36

A nők munkapiaci diszkriminációja miatt mindenki szív Szlovákiában

Az IFP elemzője szerint a külföldi vendégmunkások többsége a legalacsonyabb munkanélküliséggel rendelkező nyugati járásokat választja.

„A vendégmunkások kétharmada Pozsony, Nagyszombat és Nyitra megyében talált munkát”

– tette hozzá Rizman.

Branislav Jančuška, a Grafton Slovakia munkaközvetítő ügynökség projektmenedzsere szerint a Szlovákiában dolgozó külföldiek száma azonban nagyobb lehet a hivatalosan regisztráltnál.

„Az ellenőrök egyre több külföldi feketemunkást fülelnek le. A cégek kreatív megoldásokat keresnek, hogy a lehető legtöbb vendégmunkást alkalmazhassák, ezek azonban nem mindig vannak összhangban a hatályos jogszabályokkal. Sokan dolgoznak engedély nélkül”

– tette hozzá Jančuška. (mi, SITA)

Önnek ajánljuk

Ellenzéki egyeztetés: még külön utakon

A Hyundai Kona Chilli egy szeretni való apróság

Sokszor lehet újrakezdeni az életet, de befejezni csak egyszer

Nehéznek nevezte házassága első évét Meghan hercegnő

Vádat emeltek Marián Kočner és három további személy ellen a Kuciak-gyilkosság kapcsán

Botrány a magyar parlamentben: megzavarták Orbán Viktor beszédét

Legfrissebb galériák
Olvasta már?

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!