Gazdaság
Az élelmiszerekhez több mint 6,4 százalékkal drágábban juthatunk hozzá, mint egy évvel ezelőtt - Németi Róbert felvétele

Egyre gyorsabban nőnek az élelmiszerárak

ÚJ SZÓ ONLINE

2018. január 16. 19:05

Pozsony | Hosszabb időre búcsút inthetünk a csaknem három évig tartó áresésnek. A Szlovák Statisztikai Hivatal legfrissebb elemzése szerint tavaly már éves szinten is 1,3 százalékkal nőttek az árak, az infláció ráadásul egyre nagyobb sebességre kapcsol. Decemberben 1,9 százalékos éves drágulást mértek, idén pedig már 2,4 százalékkal nőhetnek az árak.

A decemberi áremelkedés elsősorban az élelmiszerek számlájára írható. Ezekhez 6,4 százalékkal drágábban juthattunk hozzá, mint egy évvel korábban. „A decemberi inflációért kétharmad részt az élelmiszerek voltak a felelősek” – nyilatkozta Ľubomír Koršňák, az UniCredit Bank elemzője. A leglátványosabb drágulást a tej, a sajt és a tojás esetében mérték.

Szlovákia az Európai Unión belül azon országok közé tartozik, ahol a leggyorsabban nőttek az élelmiszerárak

 – nyilatkozta Eva Sadovská, a Szlovák Gazdaszövetség elemzője. Az egy évvel korábbihoz képest azonban többet fizetünk az éttermekben, és drágult a közlekedés is. A Statisztikai Hivatal szerint az infláció leginkább a kevésbé tehetős háztartásokat, a nagycsaládosokat és a nyugdíjasokat érintette a leginkább, hiszen a bevételeik legnagyobb részét ők költik élelmiszerekre. Sadovská szerint a szlovákiai háztartások a kiadásaik nagyjából ötödét fordítják élelmiszerek vásárlására.

2018. január 13. 18:50

Csak enyhén csökkent a vaj és a tojás ára

A tavalyi 1,3 százalékos éves inflációhoz hasonlóra Szlovákiában 2013 óta nem volt példa. Akkor 1,4 százalékkal nőttek az árak, 2014-ben azonban már 0,1, 2015-ben 0,3, 2016-ban pedig 0,5 százalékos áresést mértek. Vladimír Baláž, a Szlovák Tudományos Akadémia (SAV) prognosztikai intézetének a közgazdásza szerint ilyen hosszú deflációs időszakra Szlovákiában hosszú évtizedek óta nem volt példa. Az infláció az elkövetkező időszakban azonban még nagyobb sebességre kapcsol. Jozef Makúch jegybankelnök szerint idén már 2,4 százalékkal nőhetnek az árak. „A legnagyobb drágulás az élelmiszerek esetében várható” – tette hozzá Makúch. Sadovská szerint az elkövetkező hónapokban 6–7 százalékkal drágulhatnak az élelmiszerek éves összehasonlításban, ami elsősorban a lakosság nagyobb vásárlóerejének a számlájára írható. „Az idei év elején a dráguláshoz jelentős mértékben járul hozzá a rezsiköltségek növekedése is. Míg a múlt év elején csökkentek a lakossági energiaárak, az idei év elejétől elsősorban a villanyenergia ára már jelentősebb mértékben nőtt” – mondta Katarína Muchová, a Szlovák Takarékpénztár elemzője. (mi, TASR)

Önnek ajánljuk