Gazdaság

Egyre drágább a hús

Pozsony | A sertéshús fogyasztói ára már az elmúlt hónapban jelentősen megugrott, ráadásul drágult a csirke- és a marhahús is – derül ki a Postabank statisztikai hivatal adatain alapuló elemzéséből. Mire számíthatunk az elkövetkező hetekben?
ÚJ SZÓ-ÖSSZEFOGLALÓ

2012. október 30. 16:00

 

Az élelmiszerárak az elmúlt hónapban átlagosan 5%-kal nőttek. „A drágulás a húsárak növekedésével magyarázható” – nyilatkozta Ľubomír Koršňák, az UniCredit Bank elemzője. Azon húsz termék mezőnyében, amelyek az elmúlt hónapban a leginkább drágultak, a húsok dominálnak. „A sertésoldalas szeptemberben országos átlagban csaknem 14%-kal drágult az egy évvel korábbihoz képest, a disznózsír pedig tizedével került többe. A sertéskaraj a boltokban átlagosan 6%-kal lett drágább, és szinte ugyanilyen arányú árnövekedést regisztráltunk a sertéscomb esetében is. A csirkehús ára 11, a marhahúsé pedig átlagban 7%-kal növekedett” – fejtette ki lapunknak Eva Sadovská, a Postabank elemzője. 
 
Az elmúlt év szeptemberéhez viszonyítva az idei év kilencedik hónapjában átlagosan mintegy 41%-kal drágult a tojás is. „Az áremelkedések azért is aggasztóak, mivel a szlovákiai háztartások élelmiszerekre fordított összkiadásainak a negyede húsra megy. Feltételezéseink szerint a jelzett áremelkedések elsősorban a gyenge gabonatermés rovására írhatók, hiszen a takarmánygabona nagyon komoly összegeket emészt fel a tenyésztők kiadásaiból” – vallja Sadovská. Az áremelések java azonban még előttünk áll, hiszen Boris Fojtík, a Tatra banka elemzője szerint november folyamán tetőzhet az élelmiszerárak drágulása. Ugyanakkor nem minden élelmiszerért kell többet fizetnünk. A Postabank elemzése szerint a joghurt például nyolc, a vaj és a cukor mintegy hat százalékkal került kevesebbe az egy évvel korábbinál. Még a liszt is 6%-kal olcsóbb volt idén szeptemberben, mint egy évvel ezelőtt. (akt., sus)
Önnek ajánljuk

GALÉRIA: Rossi a három pontnak örülne a legjobban

Elhunyt Baló György

Hibázott a Statisztikai Hivatal, mégsem Zádorházán volt a legalacsonyabb részvételi arány

Kiska: A választások megmutatták,hogy az emberek tisztességes országot akarnak

Frissítve

Halálos áldozatai is vannak az utrechti lövöldözésnek

Udvardon és Muzslán is győzött Čaputová

Legfrissebb galériák
Olvasta már?