Cukorból biztosan nem lesz hiány az üzletekben

Az aszály miatt drágulhat a cukor
Szered/Hőlak |

Szlovákiában elstartolt a cukorrépa-feldolgozási kampány. Az országban elsőként Szereden indult be a cukorgyártás még a múlt héten, szeptember 17-étől pedig a hőlaki (Trenčianska Teplá) feldolgozó is beindítja a gyártását. A hazai termelők képesek ellátni a szlovák piacot, és még kivitelre is marad.

Idén 22 373 hektárról kell begyűjteni a cukorrépát, vagyis a termőterület nagysága alig változott az utóbbi években. Jelenleg 215 termelő foglalkozik a cukor alapanyagának a termesztésével.

„Előzetes becslések szerint átlagos, hektáronként mintegy 65 tonnás hozamra lehet számítani. Az átlagos cukorfok 16,8 százaléknyi lehet, az össztermés pedig elérheti az 1,450 millió tonnát. A szeredi és a hőlaki cukorgyár együttesen mintegy 205–215 ezer tonna cukrot képes előállítani”

– nyilatkozta lapunknak Jana Holéciová, a Szlovák Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kamara (SPPK) szóvivője. Szerinte Szlovákia esetében 120 százalékos cukor-önellátottságról beszélhetünk, vagyis a hazai termelők képesek ellátni a szlovák piacot, és még kivitelre is marad. Az ágazat csaknem 3 ezer embert foglalkoztat, főképpen a vidéki régiókban.

Adrian Šedivý, a Szlovákiai Cukorgyártói Társulás (SCS) felügyelő tanácsának az elnöke elmondta: az elmúlt 15 évben megduplázódott 
a cukorrépa-termesztés produktivitása. „A versenyképességet illetően ezen a téren Szlovákia felveheti a versenyt az Európai Unió fejlett nyugati országaival” – állítja Šedivý. Az Európai Unióban 2017-ben szüntették meg a cukorgyártási kvótákat. „Az azt követő hatalmas nyomás, illetve árcsökkenés a szlovákiai cukorrépa-termesztőket és a gyártókat is közvetlenül fenyegette” – hangsúlyozta Michal Abelovič, a cukorgyártók szakmai szövetségének az elnöke. Abelovič szerint a földművelésügyi tárca támogatásai azonban segítettek átvészelni a nehezebb időket a termelőknek. Az SPPK tájékoztatása szerint a hőlaki cukorgyárban 2020. január 11-én, a szerediben pedig január 22-én fejezik be a most elstartolt cukorgyártási idényt. (sb)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!