Csökkentette veszteségét a Slovnaft

Csökkentette veszteségét a Slovnaft
Pozsony |

<p>Csökkent az év első kilenc hónapjában a Mol Nyrt. szlovák leányvállalatának, a Slovnaftnak a forgalma és tiszta bevétele, így ismét mínuszban zárt a cég, amelynek ugyanakkor a háromnegyed évi vesztesége jelentősen kisebb volt mint az első félévi - közölte a vállalat csütörtökön az MTI-vel.</p>

A Slovnaft csoport bevételei 2014 első kilenc hónapjában 3,03 milliárd eurót tettek ki, ami 16 százalékos visszaesés éves szinten. A vállalat enyhe, megközelítőleg 1 millió eurós veszteséggel zárta a vizsgált időszakot, így a cégnek sikerült lefaragnia az első félév végi 18 millió eurós veszteségéből.

Az eredményt a cég a külső piaci környezet már tartósan fennálló negatív hatásaival, valamint a tervezett javítási-felújítási munkálatokból származó kiadásokkal magyarázta, s rámutatott arra, hogy a készülőben lévő új polietilén gyártóüzemük építése következtében a cég beruházási költségei éves szinten megháromszorozódtak, s elérték a 147 millió eurót.

A Mol szlovákiai leányvállalata - a javítási-felújítási munkálatok következményeként előállt gyártáskiesés miatt - 2014 első kilenc hónapjában az előző év hasonló időszakához képest 14 százalékkal kevesebb, megközelítőleg 3,81 millió tonna nyersolajat dolgozott fel. Ugyanebben az időszakban éves szinten 23 százalékkal, 840 ezer tonnára csökkent az általuk előállított autóbenzin mennyisége. A vizsgált időszakban némileg visszaesett a Slovnaft által előállított gázolaj mennyisége is, amely így 1,78 millió tonnát tett ki. Enyhe mértékben nőtt viszont a szlovákiai olajfinomítóban előállított petrolkémiai termékek mennyisége, éves szinten 1 százalékkal, s így 245 ezer tonnát tett ki.

A Slovnaft csoport 2014 első háromnegyed évében 3,97 millió tonna olajipari terméket értékesített, ez mintegy 13 százalékkal volt kevesebb, mint egy évvel korábban. Az eladások mintegy háromnegyede irányult exportpiacokra, ahol éves szinten némileg csökkent az értékesítés, a hazai eladás ugyanakkor nőtt, mintegy 2 százalékkal, 1,12 millió tonnára.

"A következő időszakban összetett helyzetre számítunk a nyereségképzés terén, mivel az előttünk álló hónapokat az olajipari termékek iránti hagyományosan alacsony kereslet jellemzi, illetve az, hogy romlik a termékek és a kőolaj világpiaci ára közti arány" - vélekedett a közeljövő kilátásairól Világi Oszkár a Slovnaft vezérigazgatója.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?