Csillapodik az ingatlanok árvágtája

Pozsony | Tavaly Szlovákiában átlagosan 7%-kal emelkedett az ingatlanok ára, ami éppen kétszerese az eurózóna átlagának. Ezen belül Nagyszombatban 10,5, Pozsonyban 11, Kassán 12, Nyitrán a Jaguar Land Rover érkezése miatt pedig egyenesen 20%-os árugrást regisztráltak, ami főleg az olcsó jelzáloghitelekre és a kedvezőbb gazdasági feltételekre vezethető vissza.
Sidó H. Zoltán

2017. február 6. 12:55

„A tavalyi árvágta márciustól mérséklődhet, elsősorban az életbe lépő szigorúbb feltételű jelzáloghitelezés miatt. A fékeződés főleg a régebbi építésű lakásokra vonatkozik, a vadonatúj ingatlanok ára azonban továbbra is érezhetően emelkedhet” – közölte Daniela Danihel Rážová, a BOND Reality ingatlanügynökség igazgatónője. Érdekes, hogy az árvágta döntően a lakásokra érvényes, e kategóriában a Szlovák Nemzeti Bank összesítése szerint 2016-ban 10,6 százalékot tett ki a növekmény, ezen belül az 1 szobás lakások 14%-os ugrást produkáltak egyetlen év leforgása alatt. A családi házak esetében viszont csupán alig 2%-kal kúszott feljebb az árszint.

Összességében még így is elmaradunk a 2008 nyarán mért rekordoktól, akkor országos viszonylatban a lakások 5%-kal, a családi házak pedig 16%-kal voltak drágábbak, mint napjainkban. Ebből adódóan a jövőben is folytatódhat a tavaly erőteljessé vált irányzat, hiszen a lakosság vásárlóereje 2008 óta ugyancsak megnőtt. Kilenc éve az országos átlagbér 720 euró körül mozgott, napjainkban pedig már elérte a 915 eurót, arról nem is szólva, hogy míg a válság kirobbanása előtt a jelzálogkamatok 6 százalék felett jártak, addig napjainkban mélyen 2 százalék alatt tanyáznak – valószínűleg elérve az abszolút történelmi mélypontot.

Ennek megfelelően tavaly év végén 204 ezer jelzáloghitelt tartottak nyilván a hazai kereskedelmi bankoknál, ez 6%-kal több a 2015 végi adatnál. Ennél is erőteljesebben, egyenesen 14%-kal nőtt a lakosság ingatlannal kapcsolatos hitelfelvétele; a nemzeti bank szerint a lakás alapú hitelek volumene az év végére 22 milliárd euróra kúszott fel. „A hosszú kamatlekötésű olcsó jelzáloghitelek időszaka lassan véget ér” – figyelmeztetett Andrej Arady, az Általános Hitelbank (VÚB) elemzője, mivel újra beköszöntött az infláció. A VÚB ugyan még kínál 1,39%-os kamatú, 3 éves fixációjú jelzálogot, azonban a többi kereskedelmi bank már lassan emeli a kamatokat. Emellett márciustól szigorodnak a jelzálog-hitelezés feltételei: az ügyfél 6 havi átlagbéréről kérnek igazolást az eddigi 3 hónap helyett, jobban figyelembe veszik a kliens létfenntartási kiadásainak terhét, végül leépítik az ingatlan teljes összegét kitevő hitelek nyújtását. Mindezek valamelyest csillapíthatják az ingatlanvásárlási kedvet, azonban főleg a nyugati országrész nagyobb városaiban továbbra is erőteljes marad a lakások iránti érdeklődés.

Támogassa az ujszo.com-ot

Az elmúlt időszakban arra kértük olvasóinkat, járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez annak érdekében, hogy a jelentős költségekkel járó hiteles, megbízható hírszolgáltatást hosszú távon biztosítani tudjuk.

Köszönjük a pozitív fogadtatást. Jó érzés tudni, milyen sokan tartják fontosnak a független, magyar nyelvű újságírás fennmaradását Dél-Szlovákiában, és milyen sokan szeretik az Új Szót.

A beérkezett támogatások lehetővé tették, hogy új munkatárssal bővítsük az ujszo.com professzionális csapatát, fejlesszük szolgáltatásainkat, növeljük az ügyeletben töltött órák számát. Nagyszerű eredmény ez olyan gazdasági környezetben, ahol a fejlesztések helyett a költségek visszafogása került sok helyen célkeresztbe.

Hálásak vagyunk eddigi támogatásaikért, és kérjük, továbbra is segítsék az ujszo.com fejlesztését. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Önnek ajánljuk
Mária Kolíková
Frissítve

Kolíková marad az igazságügyi miniszter

Szputnyik

Matovič szerint a napokban kezdődhet a Szputnyikkal való oltás Szlovákiában

arkana

Renault Arkana: megérkezett Szlovákiába a francia újdonság

Škoda Fabia

Az új Fabia modernebb és szebb lett, gazdagabb felszerelést is kapott

Tibor Gašpar
Frissítve

Őrizetben marad Tibor Gašpar és több volt magas rangú rendőr is

ddddd

Mégis lesz idén valami Pohoda-szerűség

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.