Gazdaság

Botrány: 70 milliós sikerdíjat fizethet az állam

Pozsony | Az állam 588, más források szerint 700 millió eurót spórolt meg azzal, hogy nyert az olasz Enel ellen, ennek az összegnek azonban akár a 10%-a, vagyis 60–70 millió euró kerülhet az ügyvédek zsebébe.
ÚJ SZÓ ONLINE

2017. szeptember 28. 13:54

Az ellenzék Branislav Bačík leváltását követeli Peter Žiga gazdasági minisztertől, mert ő kötötte azt a szerződést Radovan Bžán ügyvédi irodájával, amely alapján akár 64–70 millió eurós sikerdíjat is kérhet az iroda. Bačík akkor még a Nemzeti Vagyonalap főnöke volt, annak utódintézményét, most a gazdasági minisztérium hatáskörébe tartozó MH Manažmentet vezeti. Ő bízta meg Bžán irodáját, hogy képviselje az államot az olasz Enel által indított perben. A cég azért perelte be Szlovákiát, mivel az előző Fico-kormány megszüntette a bősi erőmű bérleti szerződését. Ezt ugyanis bérletben üzemeltette az Enel tulajdonában lévő Szlovák Elektromos Művek (SE), és a szerződés felmondása miatt az Enel mintegy 700 millió euró kártérítést követelt.
 
A pert nyáron nyerte meg Szlovákia, így nem kell kártérítést fizetnie. Az ügyvédi irodának viszont sikerdíjat kell fizetnie, amely akár a megtakarított összeg 10 százaléka is lehet. A gazdasági miniszter nem tartja magát felelősnek az ügyért, mivel a szerződés aláírásakor még a környezetvédelmi tárcát vezette. Ugyanakkor úgy véli, hogy az államot még nem érte kár, mivel szerinte még nem fizetett az állam az ügyvédeknek. „Felszólítottam az MH Manažment vezetését, hogy tárgyaljon az ügyvédi irodával a sikerdíj csökkentéséről” – jelentette ki Žiga. A sikerdíj csökkentésére hajlik az ügyvédi iroda is. 
 
Az OĽaNO szerint azonban Žigának menesztenie kellene Bačíkot, ha ezt nem teszi meg, akkor indítványozni fogják Žiga leváltását. „Ha péntek délig nem váltja le az igazgatót, elkezdjük gyűjteni az aláírásokat a bizalmatlansági indítványhoz” – jelentette ki Eduard Heger, az OĽaNO parlamenti képviselője. (lpj, tasr)
Önnek ajánljuk

Kettős termékminőség: akár 2 millió euró is lehet a büntetés

Kihelyezett kiállítások Taksonyon és Tallóson

50 ezer eurót szavazhatunk meg az emlékművek felújítására

Pellegrini a beruházásokról is tárgyalni fog a japán miniszterelnökkel

A rendőrség érdekházasságokat leplezett le a nyitrai régióban

Hatalmas kárt okoztak a kürti gazdáknak

Legfrissebb galériák
Olvasta már?