Gazdaság

Bevezetnék a lengyel hús ellenőrzését az EU-ban

Pozsony/Prága | Miroslav Toman cseh földművelésügyi miniszter felszólította az Európai Bizottságot, hogy az Európai Unió összes tagállama ideiglenesen kötelezően ellenőrizze 
a lengyel marhahúst, ahogy azt a csehek teszik. A lengyelek szerint üzleti érdekek lehetnek a háttérben.
Molnár Iván

2019. március 7. 14:00

A cseh szaktárca felszólítását az a levél tartalmazza, amelyben az agrárminiszter elutasította a bizottság követelését, miszerint Csehország szüntesse meg a lengyel marhahús kötelező ellenőrzését – közölte Vojtěch Bílý, a tárca szóvivője. Miroslav Toman a napokban találkozik Vytenis Andriukaitisszel, az Európai Bizottság egészségügyért és élelmiszer-biztonságért felelős biztosával, hogy személyesen is megvitassák a problémát – tette hozzá Bílý.

A cseh agrártárca február 20-án jelentette be, hogy a lengyel marhahús csak úgy kerülhet forgalomba, ha azt a cseh ellenőrök saját laboratóriumaikban is megvizsgálják.

A csehek az intézkedést azt követően hozták, hogy egy Prága melletti raktárban 700 kilogramm, szalmonellával fertőzött lengyel marhahúst találtak. Ugyanakkor az illetékes szakhatóságok és a cseh rendőrség tovább erősítették a hússzállítmányok, a vendéglők, valamint a húst és húskészítményeket forgalmazó boltok ellenőrzését. A cseh rendőrség bejelentette, hogy szigorúbban ellenőrzi a Lengyelországból érkező élelmiszereket szállító kamionokat. A cseh élelmiszer-ellenőrzés múlt héten a Lengyelországból származó baromfihúsban is talált szalmonellát.

A lengyelek az Európai Bizottsághoz fordultak, amely felszólította Prágát, hogy szüntesse be az intézkedést. Miután Csehországban újabb szalmonellával fertőzött lengyel húst találtak, a cseh agrárminisztérium közölte: továbbra is szükségesnek tartja a lengyel marhahús szigorú ellenőrzését, mert nem bízik a lengyelországi élelmiszer-ellenőrzési rendszerben, Prága nem kereskedelmi háborút akar Varsóval, hanem meg akarja védeni a cseh lakosság egészségét. Toman levelében tájékoztatta az Európai Bizottságot, hogy Prága csak azután szünteti meg a rendkívüli intézkedést, miután Lengyelország megfelelő intézkedéseket hoz.

A lengyel földművelésügyi miniszter, Jan Ardanowski szerint a lengyel élelmiszeripari termékek biztonságosak, és a csehek igyekezete a lengyel hús kiszorítására csak azzal magyarázható, hogy a saját termelőiket szeretnék előnybe hozni.

„Az egyik legnagyobb cseh élelmiszeripari cég tulajdonosa a cseh kormányfő, Andrej Babiš”

– tette hozzá Ardanowski.

A szlovák földművelésügyi miniszter, Gabriela Matečná már korábban elismerte, hogy Szlovákia egyoldalúan nem tilthatja be a lengyel marhahús behozatalát. „Ehhez először az Európai Bizottságnak kell lépnie” – mondta a tárcavezető, aki azonban többször is arra kérte a lakosságot, hogy ne vásároljon lengyel húst, helyette inkább válassza a „biztonságos szlovákiai élelmiszert”. „Az elmúlt időszak élelmiszerbotrányaiért a legnagyobb felelősség a lengyel hivatalokat terheli. Hogy egy külföldi hússzállítmány átléphesse a határainkat, átfogó ellenőrzésen kell átesnie a kibocsátó ország élelmiszer-felügyelete részéről” – nyilatkozta Pavol Sčensný, a bártfai Mäsovýroba Cimbaľák vezérigazgatója. Sčensný szerint Szlovákia már rég nem önellátó a hús esetében, vagyis rászorulunk a behozatalra, így mindennél fontosabb, hogy az uniós országok élelmiszer-felügyeletei jól végezzék a munkájukat. (TASR, mi, MTI)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Čaputová akár Áderrel is emlékezne Trianonra

Čaputová magyarul posztolt Gombaszögről

Frissítve

Tűz ütött ki a sínek mentén Diószeg és Szenc között, késnek a vonatok

Megérkezett Gombaszögre Čaputová

Kellemetlen: véletlenül rossz házba tört be a NAKA

GALÉRIA: Így nyaralnak a szlovákiai politikusok

Legfrissebb galériák
Olvasta már?