Bevezetnék a lengyel hús ellenőrzését az EU-ban

Pozsony/Prága | Miroslav Toman cseh földművelésügyi miniszter felszólította az Európai Bizottságot, hogy az Európai Unió összes tagállama ideiglenesen kötelezően ellenőrizze 
a lengyel marhahúst, ahogy azt a csehek teszik. A lengyelek szerint üzleti érdekek lehetnek a háttérben.
Molnár Iván

2019. március 7. 14:00

A cseh szaktárca felszólítását az a levél tartalmazza, amelyben az agrárminiszter elutasította a bizottság követelését, miszerint Csehország szüntesse meg a lengyel marhahús kötelező ellenőrzését – közölte Vojtěch Bílý, a tárca szóvivője. Miroslav Toman a napokban találkozik Vytenis Andriukaitisszel, az Európai Bizottság egészségügyért és élelmiszer-biztonságért felelős biztosával, hogy személyesen is megvitassák a problémát – tette hozzá Bílý.

A cseh agrártárca február 20-án jelentette be, hogy a lengyel marhahús csak úgy kerülhet forgalomba, ha azt a cseh ellenőrök saját laboratóriumaikban is megvizsgálják.

A csehek az intézkedést azt követően hozták, hogy egy Prága melletti raktárban 700 kilogramm, szalmonellával fertőzött lengyel marhahúst találtak. Ugyanakkor az illetékes szakhatóságok és a cseh rendőrség tovább erősítették a hússzállítmányok, a vendéglők, valamint a húst és húskészítményeket forgalmazó boltok ellenőrzését. A cseh rendőrség bejelentette, hogy szigorúbban ellenőrzi a Lengyelországból érkező élelmiszereket szállító kamionokat. A cseh élelmiszer-ellenőrzés múlt héten a Lengyelországból származó baromfihúsban is talált szalmonellát.

A lengyelek az Európai Bizottsághoz fordultak, amely felszólította Prágát, hogy szüntesse be az intézkedést. Miután Csehországban újabb szalmonellával fertőzött lengyel húst találtak, a cseh agrárminisztérium közölte: továbbra is szükségesnek tartja a lengyel marhahús szigorú ellenőrzését, mert nem bízik a lengyelországi élelmiszer-ellenőrzési rendszerben, Prága nem kereskedelmi háborút akar Varsóval, hanem meg akarja védeni a cseh lakosság egészségét. Toman levelében tájékoztatta az Európai Bizottságot, hogy Prága csak azután szünteti meg a rendkívüli intézkedést, miután Lengyelország megfelelő intézkedéseket hoz.

A lengyel földművelésügyi miniszter, Jan Ardanowski szerint a lengyel élelmiszeripari termékek biztonságosak, és a csehek igyekezete a lengyel hús kiszorítására csak azzal magyarázható, hogy a saját termelőiket szeretnék előnybe hozni.

„Az egyik legnagyobb cseh élelmiszeripari cég tulajdonosa a cseh kormányfő, Andrej Babiš”

– tette hozzá Ardanowski.

A szlovák földművelésügyi miniszter, Gabriela Matečná már korábban elismerte, hogy Szlovákia egyoldalúan nem tilthatja be a lengyel marhahús behozatalát. „Ehhez először az Európai Bizottságnak kell lépnie” – mondta a tárcavezető, aki azonban többször is arra kérte a lakosságot, hogy ne vásároljon lengyel húst, helyette inkább válassza a „biztonságos szlovákiai élelmiszert”. „Az elmúlt időszak élelmiszerbotrányaiért a legnagyobb felelősség a lengyel hivatalokat terheli. Hogy egy külföldi hússzállítmány átléphesse a határainkat, átfogó ellenőrzésen kell átesnie a kibocsátó ország élelmiszer-felügyelete részéről” – nyilatkozta Pavol Sčensný, a bártfai Mäsovýroba Cimbaľák vezérigazgatója. Sčensný szerint Szlovákia már rég nem önellátó a hús esetében, vagyis rászorulunk a behozatalra, így mindennél fontosabb, hogy az uniós országok élelmiszer-felügyeletei jól végezzék a munkájukat. (TASR, mi, MTI)

Támogassa az ujszo.com-ot

Nehéz időkben van a legnagyobb szükség gyors, megbízható tájékoztatásra. Jövőnkről, biztonságunkról, egészségünkről csak hiteles információk birtokában dönthetünk. Az ujszo.com ezért dolgozik. A gazdaság megroppanásával ugyanakkor hirdetési bevételeink csökkennek.

Ahhoz, hogy továbbra is fontos információkkal tudjuk segíteni olvasóink döntéseit, nélkülözhetetlen marad a szerkesztőség alapos, összehangolt munkájának fenntartása. Hisszük, hogy most van a legnagyobb szükség ránk.

Ezért kérjük olvasóinkat, ha lehetőségük van rá, támogassák az ujszo.com működését. Számítunk Önökre! Önök is számíthatnak ránk! Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra! Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Igor Matovič

Hétfőn újabb lazításokról dönthetnek

A Nemzeti Összetartozás Emlékhelye (Fotók: Steindl Imre Program, Facebook)

Soknyelvű ország – egynyelvű álom és emlék(mű)

Derzsi Réka

Prágai lakos, öt nyelven játszik

SpaceX

Sikeresen dokkolt a Nemzetközi Űrállomáson a SpaceX űrhajója

gygy

Gyógyüdülés járvány idején

Etrekarcsa

Áldásosztó Jézus szobra az etrekarcsai parkban

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.