Bajban a kassai acélmű

Kassa |

<p>A kínai acélipari cégek kíméletlen terjeszkedését januártól a&nbsp;kassai&nbsp;acélmű&nbsp;alkalmazottjai is megérzik.&nbsp;</p>

Elbocsátásokkal egyelőre nem kell számolniuk, a jövő hónapban azonban csökkentik a munkaidejüket és a béreket is. 
A világ acéltermelésének csaknem a felét, nagyjából 800 millió tonnát Kína adja, és mivel az ottani gazdaság pangása miatt a hazai kereslet megcsappant, nagyjából 110 millió tonnát külföldön próbálnak meg értékesíteni. Ennek érdekében dömpingáron, az átlagosnál tonnánként 50 dollárral olcsóbban kínálják az acélt, ami súlyos érvágást jelent a világ többi termelőjének. Sorra zárnak be az acélgyárak, az Európai Unió részesedése a világ acéltermelésében így a 2001-es 22%-ról mára 10%-ra zsugorodott. 

Kevesebb a megrendelés 

A válság a kassai acélmű anyavállalatát, az amerikai U. S. Steelt sem kerülte el. Észak-Amerikában már üzemeket zárt be, és tömeges elbocsátásokba kezdett. A kassai acélműben január és szeptember között még sikerült nagyjából 90 százalék körüli szinten tartani a kapacitások kihasználtságát, mára azonban ez nagyjából 70 százalékra csökkent. 

Négynapos munkahét 

A cég vezetésének a szaporodó problémákra már reagálnia kellett, és egyelőre sikerült kompromisszumos megoldást találnia a szakszervezettel. „Jövő januárban egy nappal rövidítik le a munkahetet. A cégvezetés eredetileg azt szerette volna elérni, hogy az egész első negyedévben négynapos legyen a munkahét, ezt azonban elutasítottuk. A dolgozók az elmaradt munkanapokért a bérük 60 százalékát kapják meg” – nyilatkozta Mikuláš Hintoš, a KOVO szakszervezet helyi szervezetének az elnöke, aki szerint, ha a helyzet tovább romlik, készek újabb takarékossági intézkedéseket hozni. 

A korábban felröppent hírek szerint a nehézségek miatt a 15 ezer embert foglalkoztató kassai acélmű akár 1500 dolgozójától is megválhatna. Jozef Kollár, az Európai Szakszervezeti Szövetség alelnöke lapunknak azonban már korábban jelezte: a U. S. Steel olyan memorandumot írt alá a szlovák kormánnyal, amely 2016 végéig garantálja, hogy sem szervezési okokból, sem más nehézségek miatt nem bocsáthatnak el dolgozókat, a memorandum pedig az új kollektív szerződésre épül, amely 2016 márciusáig érvényes. 

Radikális megoldás 

Felmerült a cég eladása is. A Hospodárske noviny gazdasági napilap információi szerint az acélmű iránt a szlovák multimilliomos, Tomáš Chrenek tulajdonában levő Moravia Steel érdeklődött. „Jelenleg semmilyen vételi ajánlat nincs a cégre. A U. S. Steel vezetése biztosított bennünket arról, hogy tartják magukat a kormánnyal aláírt memorandumhoz, amely szerint 2018-ig nem vonulnak ki az országból” – nyilatkozta Hintoš. 

(TASR, vlv)
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?