Közélet

Az uniós tagországok felének van atomerőműve

Pozsony | Az Európai Unió tagországainak a felében, 14 államban folyik nukleárisenergia-termelés. Szlovákia a megtermelt hőenergia mennyiségét tekintve a tizedik.
Molnár Iván

2019. április 8. 16:00

Az EU-ban működő atomerőművek által előállított nukleáris hőenergia mennyisége 2017-ben 210 726 ezer tonna kőolaj egyenérték (ktoe) volt. Ez 1,3 százalékkal marad el a megelőző évi termeléstől, a 2009-es szintnél azonban már 10 százalékkal alacsonyabb – derül ki az uniós statisztikai hivatal, az Eurostat felméréséből.

Az unió legnagyobb nukleárishőenergia-termelője továbbra is Franciaország, itt állították elő a teljes, közösségben termelt mennyiség csaknem felét (103 861 ezer tonna kőolaj egyenérték). A második helyen még mindig Németország áll (19 655 ktoe termeléssel). Németország kormánya a 2011-es fukusimai nukleáris katasztrófát követően azonban úgy döntött, 2022-ig leállítja összes atomerőművét. A harmadik helyen Svédország található (16 351 ktoe). A régebbi tagországok közül van atomerőműve ezenkívül a briteknek, a spanyoloknak, a belgáknak, a hollandoknak és a finneknek is.

Az EU keleti tagországai közül Csehországban (7017 ktoe), Magyarországon (4084), Szlovákiában (3985), Bulgáriában (3941), Romániában (2907) és Szlovéniában (1488) működnek atom-erőművek. Szlovákia egyébként 2013-ban érte el a csúcsot, 4110 ezer tonna kőolaj egyenértékkel, azóta folyamatos a csökkenés. Újabb fordulatra a Mohi Atomerőmű harmadik és negyedik blokkjának az átadását követően számíthatunk. (mi, TASR, MTI)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Összefogásra buzdító akciók

A DAC célja újra Európa

Nem üzemeltet tovább sürgősségi egészségügyi állomásokat Szlovákiában a Falck

Jövőre kezdődhet az idegenrendészet dunaszerdahelyi fiókjának felújítása

Hat perc elég ahhoz, hogy az alkohol kárt tegyen a fiatal agyában

VIDEÓ: Katonai parádén ilyet még nem láttak

Legfrissebb galériák
Olvasta már?