Gazdaság

Az olcsó ukrán baromfi kiszorítja a hazai húst

Pozony | Szlovákia nagyrészt önellátó lehetne a baromfihúsból, az országot azonban a Szlovák Baromfiipari Szövetség szerint egyre nagyobb mértékben árasztja el az olcsó és egyre silányabb behozatal, miközben a kormány képtelen betartani az ezzel kapcsolatban tett korábbi vállalásait.
Molnár Iván

2018. december 11. 13:48

A szlovákiai baromfi-feldolgozóknak meg kell felelniük a legszigorúbb uniós normáknak - TASR-felvétel

Tavaly a szlovákiai baromfitenyésztők és baromfifeldolgozók a hazai kereslet csaknem kétharmadát lettek volna képesek kielégíteni, a Szlovák Baromfiipari Szövetség (ÚHS) adatai szerint ennek ellenére a szlovákiai üzletekben kínált baromfihúsnak csak a 46 százaléka származott hazai termelőktől.

„A kormány még 2014-ben vállalta, hogy mindent megtesz a hazai termékek arányának a növelése érdekében. Eszerint a baromfiipari termékek esetében az ország önellátásának 2020-ig 77 százalékra kellene nőnie. Ennek azonban az ellenkezője történik” – figyelmeztet Daniel Molnár, az ÚHS igazgatója. Az elmúlt időszakban a korábbinál is nagyobb mértékben árasztja el a szlovákiai üzleteket a külföldi baromfi. „A legnagyobb probléma, hogy már nem csupán a cseh, lengyel és román, vagyis az uniós országokból származó hús árasztja el a szlovákiai üzleteket. Szlovákia ugyanis, a közép-európai országok közül egyetlenként, lehetővé tette az ukrán konkurencia megjelenését is” – mondta Molnár. Szerinte tavaly az étkeztetésben is megjelent az ukrán baromfi, idén pedig az üzletekben is megugrott az Ukrajnából származó baromfihús mennyisége.

2018. december 6. 18:39

Jön a különadó, drágulhat az élelmiszer

„A szlovák és az ukrán baromfitermékek kilója között akár 2 eurós árkülönbség is lehet, az ukrán hús így elkezdte kiszorítani a hazait. A fogyasztóknak azonban nem ártana tudniuk, hogy míg a hazai termelőknek meg kell felelniük a szigorú uniós normáknak, az EU-n kívüli tagországokból szállító termelőkre ez nem minden esetben igaz, amit az elmúlt időszak élelmiszerbotrányai is igazolnak” – mondta Molnár. Az ÚHS igazgatója szerint különösen aggasztó, hogy az alacsony ár miatt mára az iskolai étkezdékben is megjelent az ukrán baromfihús.

Molnár szerint azoknak a fogyasztóknak, akiknek a pénztárcájukon kívül az egészségük is fontos, inkább a biztonságosabb, többszörös ellenőrzésen átesett hazai húsipari termékeket ajánlják. (mi, TASR)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Az EB büntetné Szlovákiát egy régi kartell miatt

Algériára új aranykor köszönthet

Čaputová: Nem megfelelő a fegyelmi bíróságok állapota

Frissítve

Elkezdődött Kočner és Rusko bírósági pere

Hyballa + Jedlička + Kalmár = 3 pont

Drága gyógyszerekért fizetünk fölöslegesen

Legfrissebb galériák
Olvasta már?