Az egyetemistáknak csaknem a fele dolgozik a tanulás mellett

Pozsony | Tízből négy egyetemista a szüleivel lakik, és havonta 50–100 euró zsebpénzt kap. Körülbelül ugyanennyien vállalnak munkát tanulmányaik mellett, egyesek akár havi 500 eurót is keresnek – derül ki az EUROSTUDENT nemzetközi program keretében végzett felmérésből.
B. Szentgáli Anikó

2013. november 5. 20:01

A nappali tagozatos diákok leggyakoribb pénzforrása a családi támogatás – a legtöbben szüleiktől, rokonaiktól, partnerüktől kapnak zsebpénzt, melynek konkrét összege – a család anyagi lehetőségeitől és attól függően, a diák kollégiumban vagy albérletben lakik-e – 50 és 100 euró között mozog. A szegényebb családból származók számára kihívást, stresszt jelenthet, hogy a szüleiktől kapott kevés – esetenként semmilyen – zsebpénzből hogyan gazdálkodják ki egyetemi tanulmányaik költségeit. Sokan már tanulmányaik mellett elkezdenek dolgozni: tízből 4 főiskolásnak van fizetett munkája.
 
A többség a szülőkkel lakik
Michal Kaliňák, az oktatási minisztériumi szóvivő tájékoztatása szerint az EUROSTUDENT nemzetközi program még zajlik, ám az előzetes adatok alapján már most nyilvánvalóvá vált: a diákoknak csak a töredéke, mindössze 3,4% képes önálló lakást biztosítani magának. A tanulók 38,5 százalékának az állandó lakhelye a szüleinél van, 46 százalék más személlyel lakik egy lakásban. A nappali tagozatosoknak csaknem a fele, a levelező tagozatosoknak csupán a 3,7 százaléka lakik kollégiumban. A felmérésből az is kiderül, hogy a kollegisták közül tízből négynek van állása. Ötödük az egész szemeszter alatt dolgozik, minden ötödik diák alkalmi munkát vállal, 20 százalékuk valamilyen alapítványi támogatást vagy ösztöndíjat kapott. A diákhitel népszerűtlen az egyetemisták között: alig 1 százalékuk élt ezzel a lehetőséggel.
 
A levelező tagozaton tanulók legfontosabb jövedelemforrása a brigádmunkáért vagy a rendes munkaszerződésre végzett munkáért kapott fizetés volt. 73,9 százalékuk egész évben dolgozik, 8,9 százaléknak alkalmi munkája volt, 17,2 százalékuk egyáltalán nem vállalt munkát. A levelező tagozatosoknak mindössze 1,4 százaléka intézett magának diákhitelt.
Azok a diákok, akiket a szüleik is támogatnak, és még velük is élnek, általában megelégednek alacsonyabb fizetéssel, esetükben az átlagos havi kereset 309,6 euró. Akik kollégiumban, albérletben vagy saját lakásban laknak, jobban díjazott munkát keresnek, esetükben az átlagos havi fizetés 500 euró körül mozog.
 
Igénylik a diákmunkát
Gazdasági elemzők szerint az utóbbi időben megnőtt a kereslet a diákmunka iránt, s ez a trend valószínűleg a jövőben is folytatódni fog. Az év elején ugyanis életbe lépett a munkatörvénykönyv módosítása, mely következtében növekedett a járulékok és adók mértéke, ezért a cégeknek kevésbé vagy egyáltalán nem éri meg megbízási szerződést kötni a munkavállalókkal.
 
A diákok esetében azonban az állam kivételt tett: a 18 évesnél fiatalabbak után 66 eurós bevételig, a 18–26 évesek után pedig havi 155 eurós fizetésig nem kell semmilyen járulékot elvezetni, a munkaadó járulékterhe a kivetési alap mindössze 1,05%-a. A 66/155 eurós jövedelem fölött a munkaadónak már ki kell fizetnie a 21,75%-os öregségi- és rokkantságinyugdíj-biztosítást is. A munkaadóknak akár havi 300 eurós fizetésért is megéri őket alkalmazni, hiszen 155 euróig a jutalom járulékmentes, csak e fölött kell egy kisebb tételt a társadalombiztosítási rendszerbe elvezetni. Az állam fokozatosan emelni fogja a járulékmentes összeget. Jövőre 159 eurós bevételig nem kell majd semmit elvezetni, és ezt évente akarják valorizálni.
 
Havi 198 euró lehet járulékmentes
Lapértesülések szerint a szociális minisztérium azt fontolgatja, hogy a valorizáció az eredetileg tervezettnél gyorsabb tempóban történne, s a járulékmentes összeg akár már a közeljövőben 198 euróra ugorhatna. Szakértők ezt helyes lépésnek tartják, ugyanakkor azt javasolják, hogy vonatkozzon minden munkavállalóra. Ján Dinga, az Iness elemzője szerint abban, hogy a diákok iránt nő a kereslet, nincs semmi rossz, végső soron már tanulmányaik során kellő gyakorlatra tehetnek szert, az viszont nem elfogadható, hogy csak velük tesznek kivételt, mert nagyobb a lobbierejük. Csehországban egyetlen megbízásos szerződésre dolgozó sem fizeti a járulékokat. 
 
Támogassa az ujszo.com-ot

Nehéz időkben van a legnagyobb szükség gyors, megbízható tájékoztatásra. Jövőnkről, biztonságunkról, egészségünkről csak hiteles információk birtokában dönthetünk. Az ujszo.com ezért dolgozik. A gazdaság megroppanásával ugyanakkor hirdetési bevételeink csökkennek.

Ahhoz, hogy továbbra is fontos információkkal tudjuk segíteni olvasóink döntéseit, nélkülözhetetlen marad a szerkesztőség alapos, összehangolt munkájának fenntartása. Hisszük, hogy most van a legnagyobb szükség ránk.

Ezért kérjük olvasóinkat, ha lehetőségük van rá, támogassák az ujszo.com működését. Számítunk Önökre! Önök is számíthatnak ránk! Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra! Köszönjük.

Támogatom
Önnek ajánljuk
koronavírus

Koronavírus: két új fertőzöttet találtak tegnap Szlovákiában

Boris Kollár

Ha Kollár nem kap bizalmat, a Sme rodina távozik a koalícióból

A RegioJet bővítené a Pozsony és Komárom közötti járatokat

RegioJet: leállhat a vonatforgalom a Komárom–Pozsony vonalon

koronavírus

Ez a COVID-19-vizsgálat leggyakoribb oka Szlovákiában

ddd

Nyolcvan éves Ringo Starr

f

Újra megnyílt a turisták előtt a füleki vár

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.