Az áfacsalók végnapjai

Brüsszel/Pozsony | Új alapokra helyezné az uniós áfarendszert az Európai Bizottság, rugalmasabb, a csalások ellen szigorúbban fellépő rendszert és egyszerűsítést ígérnek a hozzáadott érték adó szabályok egységesítésével.
author
ÚJ SZÓ ONLINE

2016. június 28. 18:19

Jelenleg a forgalmi adózásba szól bele leginkább az EU: a forgalmi adó általános kulcsa legalább 15 százalék kell, hogy legyen, és két kedvezményes kulcs alkalmazható ezenkívül, de egyik sem lehet kisebb 5 százaléknál. A bizottság az akcióterv szerint csökkentené a különbséget a beszedett és a fizetendő adó között, vagyis hatékonyabb fellépést ígérnek a csalások ellen. 

Ezt részben a tagállamok közötti együttműködés javításával érnék el. Az adóhatósági információcserével ugyanis a csalások jelentős része kiszűrhető. Az új rendszerben a tagállamok nagyobb rugalmasságot kapnának a csökkentett adómértékek kivetésének tekintetében. Ez annyit jelent, hogy nemcsak meghatározott termékek tartozhatnának a kedvezményes kulcsba – ahogyan ez most van –, hanem a tagállamok szabadon dönthetnének arról, mit hova sorolnak.
 
A bizottság ezenkívül egységes európai áfaterületet hozna létre, vagyis a közösségen belüli termékértékesítést és szolgáltatásnyújtást is belföldi tranzakcióként kezelné. Eszerint az adót a származás országának szabályai szerint kellene meghatározni, de a felhasználás országának az adómértékével. Ezután a származás országa szerinti adóhatóság szedné be az adót, és továbbítaná a vélelmezett felhasználás szerinti tagállamnak. Ez szintén a határokon átnyúló kereskedelem áfacsalásait tenné nehezebbé.
(TASR, vg.hu)
Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Önnek ajánljuk
A selmecbányai egyeztetés résztvevői: Szalay-Bobrovniczky Kristóf magyar, Jaroslav Naď szlovák, Jana Černochová cseh védelmi miniszter és Marcin Ociepa lengyel védelmi államtitkár(TASR-felvétel)

Ukrajna tekintetében nem egységes a V4

Putyin ann

Putyin hamarosan bejelentheti a megszállt területek annektálását

lengvarský k

Lengvarský szerint 1500 orvos tervezi benyújtani a felmondását

d

Rengéseket jelentettek a szeizmológusok az Északi Áramlat gázvezetékek meghibásodása után

infláció

Durván befékez a szlovák gazdaság

d

FOTÓK: Hosszú sorokban állnak az oroszok a grúz határ előtt

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.