Gazdaság

Már üzemel a nyitrai Jaguar-gyár

Nyitra | Hivatalosan is elindult tegnap a termelés a Jaguar Land Rover nyitrai gyárában. Az autógyárnak most 1500 alkalmazottja van, 95 százalékuk szlovák állampolgár. Novemberben további 850 főt vesznek fel, és úgy tervezik, két-három éven belül megduplázzák a létszámot.
Demecs Péter

2018. október 26. 06:56

Tegnap elhagyták a gyártósort az első nyitrai Land Rover Discovery terepjárók - TASR-felvétel

Tegnapi látogatásunk során hagyták el az üzemet az első Land Rover Discovery terepjárók – a nyitrai gyár eleinte ennek a modellnek a gyártására szakosodik. Ezután ha bárki a világon Discoveryt vesz, az garantáltan a nyitrai üzemben hagyta el a gyártósort. Bár az üzem évi 150 ezer autó gyártására alkalmas, ezt a kapacitást csak néhány éven belül fogják elérni. Jelenleg egy műszakban dolgoznak, 2019 második felében vezetik be a második műszakot, és 2020 elején éri el a termelés azt a tempót, amikor évi 100 ezer autót lesznek képesek előállítani.

Egy Discovery legyártása Nyitrán egyébként hat órát vesz igénybe, a folyamat jelentős része automatizált. Az egyes csarnokokat föld alatti alagutak kötik össze, speciális mozgó daruk szállítják az alkatrészeket, az alvázat, a motort, a karosszériát. A gépjárműveket szó szerint néhány méterrel a gyártósor vége előtt állítják négy kerékre. Ekkor tankolnak beléjük 25 liter üzemanyagot, itt táplálják be a biztonsági rendszereket, a navigációt és az egyéb programokat. Ezután már csak a végső ellenőrzés és a tesztelés következik, s azonnal küldik a járműveket a világba. A legyártott autók háromnegyedét vasúton szállítják, csak a maradékot viszik kamionnal.

Alexander Wortberg, a nyitrai gyár igazgatója elismerte, NagyBritannia kilépése az Európai Unióból komoly gondokat okozhat a társaságnak, ám a szlovákiai üzem olyannyira fontos, hogy a kemény brexit, a legsötétebb forgatókönyv esetén sem fogják elhagyni Szlovákiát, sőt, nem tartja kizártnak a gyár bővítését, hogy az évi termelés elérje a 300 ezer autót.

 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Éljünk a választás jogával, és ne hagyjuk magunkat félrevezetni!

EXKLUZÍV: A dunaszerdahelyi leszámolás után megjelent cikkünk először az ujszo.com-on!

Kórházba került Maroš Šefčovič felesége

Délután erős szél várható Nyugat-Szlovákiában

Kötelező szabadtartás a tojástermelőknél

Kuciak-gyilkosság: Peter Tóthot kihallgatja a NAKA

Legfrissebb galériák
Olvasta már?