Árat emelnének a pékségek

Pozsony | Jövőre drágulhat a kenyér – legalábbis a nagy pékipari társaságok szerint, amelyek a növekvő költségekre hivatkoznak. Állításaikkal azonban a gabonatermelők nem értenek egyet. Már az is felmerült, hogy a pékek az áremelés beharangozásával versenyjogot sértenek.
ÚJ SZÓ-ÖSSZEFOGLALÓ

2014. november 19. 14:20

A Penam Slovakia pékipari társaság a napokban jelentette be, hogy jövőre 11–17 százalékkal drágulhatnak a péksütemények, Vojtech Gottschall, a nyugat-szlovákiai pékek szakmai szervezetének a képviselője még ennél is nagyobb, 20%-os drágulást tartana elfogadhatónak. „Ilyen mértékű áremelést semmi sem indokol” – állítja Miroslav Beblavý parlamenti képviselő, a Sieť alelnöke. Szerinte az előző évhez képest a hazai gabona ára nagyjából 20, a külföldié pedig 25%-kal csökkent, 7%-kal olcsóbb a villany, 2,5%-kal a benzin és 1%-kal a gáz is, miközben egyedül a bérekre fordított költségek nőttek, azonban azok is alig 4%-kal. Beblavý levélben a versenyhivatalhoz fordult, hogy vizsgálja meg, a pékipari cégek nem kartelleznek-e. Szerinte a pékek a sajtóban közzétett nyilatkozataikkal ugyanis egy összehangolt áremelést készíthetnek elő. „Korábban ilyesmiért a versenyhivatal már megbüntetett egyes cégeket” – nyilatkozta Beblavý.
 
Közvetve az ellenzéki képviselőnek adnak igazat a gabonatermelők is. A Gabonatermelők Szövetsége (ZPO) szerint idén elegendő gabona termett ahhoz, hogy a hazai keresletet kielégítsék, és még kivitelre is jut belőle. Peter Živický, a Penam Slovakia vezetője korábban azzal indokolta a megszellőztetett áremelést, hogy gabonából ugyan van elég, a minősége azonban katasztrofális, így jóval több gabonát kell vásárolniuk, hogy fenntarthassák termékeik minőségét. Ezt azonban a gabonatermelők cáfolják, szerintük az idén megtermett 2,59 millió tonnányi gabonából legfeljebb 50–100 ezer tonna minőségével lehetnek gondok.
 
A ZPO szerint a problémát a pékek és az üzletláncok közötti kiélezett viszony jelenti. „Az üzletláncok már nyáron, amikor kiderült, hogy az idei termés jobb lesz, mint a tavalyi, nyomást gyakoroltak a pékekre az árcsökkentés érdekében” – áll a gabonatermelők által kiadott nyilatkozatban, amely szerint a pékeknek az üzletekkel kellene megegyezniük, hogy ez utóbbiak csökkentsék a haszonrésüket, így juttatva nagyobb bevételhez őket. Ezzel a gabonatermelők szerint azt is el lehetne kerülni, hogy az üzletekben dráguljon a kenyér. (mi, SITA, TASR)
 
Önnek ajánljuk
sólymos lászló

Sólymos László benyújtotta a lemondását

Máté Eszter

Már szinte alig lehet biomézet előállítani

Érsekújvár

Vágsellyén és Érsekújvárban is emelték az ingatlanadót

Zuzana Čaputová

Čaputová elfogadja Sólymos lemondását

dd

Botrány a Grammy-díjátadó előtt

bugár sólymos

A Híd tiszteletben tartja Sólymos László döntését

Legfrissebb galériák
Olvasta már?

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.