Gazdaság

A rossz időjárás miatt idén drágább lesz a cseresznye

Pozsony | A viszonylag hűvös kora tavaszi időjárás és a sok májusi eső miatt gyengébb lesz a cseresznyetermés, amit az árán is megérzünk. Elsősorban a korai fajtáknál kell gyérebb hozamokra számítani a szélsőséges időjárás miatt.
Susla Béla

2019. június 3. 12:00

A gyengébb cseresznyetermést több tényező okozza, egyebeken kívül az, hogy a tavalyi gazdagabb termést követően fajtától és régiótól függően csak közepes virágzást jeleztek előre, és az időjárás sem kedvezett a terméskötődésnek.

„Száraz volt az időjárás a virágzáskor, majd jött néhány márciusi és áprilisi éjszakai fagy, továbbá a májusi csapadékos, napfényben szegény és hűvös időjárás jelentős gyümölcshullást idézett elő”

– nyilatkozta lapunknak Marián Varga, 
a Szlovákiai Gyümölcstermesztők Szövetségének az elnöke. Szerinte az utóbbi hetek komolyabb esőzéseitől repedezik a gyümölcs, amit idővel kórokozók támadnak meg, és ezzel beáll és felgyorsul a rothadási folyamat. A cseresznyeidény általában a Rita fajtával május közepén indul, az első jelentős korai fajta, a Bigarreau Burlat begyűjtése május végén kezdődött.

A Körtvélyesi Mezőgazdasági Szövetkezetnek mintegy 40 hektárnyi a gyümölcsöse, ebből 6,5 hektár a cseresznye. Aradszky Ľuboš, a gyümölcsös vezetője lapunknak elmondta, hogy az idei cseresznyetermés alakulását jelentős mértékben befolyásolta a hideg kora tavaszi időjárás. „Virágzáskor elég kellemetlenek voltak a hőmérsékletek, kimondottan hűvös volt az időjárás környékünkön. Emiatt gyenge volt a beporzás, a méhek ugyanis 12 foknyi hőmérséklet alatti időben nem repülnek ki, így értelemszerűen elmarad a beporzás” – hangsúlyozta a gyümölcsös vezetője. A gyengébb cseresznyeterméshez a körtvélyesi gyümölcsösben a kiadós esőzés is hozzájárult. „Lényegében az év első négy hónapjában szinte alig kaptunk csapadékot, viszont májusban bőven esett. Egyértelműen elmondható, hogy mostohán bánik az agráriummal az időjárás. Az első cseresznyetermést elképzeléseink szerint június végén kezdjük el begyűjteni, valamelyest csúszásban vagyunk, tavaly ugyanis korábban indult be a közkedvelt gyümölcs betakarítása” – mondta Aradszky.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Emelkedik a szegénységi küszöb

Elfogadta a parlament a Lex Harabint

Iskolaügyi témák terítéken Gútán

Karácsony Gergely nyerte az ellenzéki előválasztást

Buffon visszatérhet a Juventusba

Miért viszket a fejbőr?

Legfrissebb galériák
Olvasta már?