Gazdaság

A növekvő fizetéseknek köszönhetően idén gazdagabb lehet a karácsonyunk

Pozsony | A karácsonyi ünnepek előtt rendszeresen megugrik a kereskedők forgalma, az elemzők szerint azonban az üzletek idén rég nem látott rohamra számíthatnak, a növekvő fizetéseknek és a javuló foglalkoztatási mutatóknak köszönhetően a lakosságnak ugyanis nőttek a bevételei, a vásárlóknak így kevésbé kell visszafogniuk magukat.
Molnár Iván

2017. november 20. 14:06

karácsonyi vásárlás
A lakosság nagy részének egyre több elkölthető pénze van, ami a kereskedők bevételein is meglátszik - Képarchívum

„A tavalyi első féléves 884 euróról az idei év azonos időszakában 921 euróra nőtt az átlagbér Szlovákiában, miközben a foglalkoztatottak száma több mint 50 ezerrel bővült. A lakosságnak ennek köszönhetően egyre több elkölthető pénze van, ami a kereskedők bevételein is meglátszik” – nyilatkozta Lucia Dovalová, a Postabank elemzője.
 
Több pénzt költünk
Az üzletek bevételei már az idei év első felében meghaladták a 10 milliárd eurót, egy lakosra így átlagosan 1840 eurós bevásárlás jutott. A növekedés azonban a második félévben sem állt meg, szeptemberben például már csaknem 8 százalékkal több pénzt hagytunk ott az üzletekben, mint egy évvel korábban. „Az év legnagyobb bevásárlói rohama azonban még előttünk van. A felméréseink szerint ugyanis a bevásárlásra fordított összeg csaknem 30 százalékát az utolsó negyedévben, azon belül is elsősorban a karácsony előtti hetekben költjük el” – mondta Dovalová. Persze, ez csak az átlag, hiszen az egyes üzlettípusok között jelentős eltérések vannak.
 
Nem mindenki tarol
Az év utolsó heteiben az átlagosnál nagyobb bevételekre elsősorban a játékokat, sporteszközöket, elektronikai cikkeket, ruházatot és kozmetikai termékeket forgalmazók számíthatnak. Nem panaszkodhatnak azonban a karácsonyi vásárokon árusítók sem, hiszen a Postabank elemzése szerint ők az éves bevételeik harmadát az ünnepek előtti időszakban keresik meg. „A cégek egyre nehezebben találnak új munkaerőt, így mindent megtesznek annak érdekében, hogy megtartsák az alkalmazottaikat, vagyis idén valószínűleg már nem fogják vissza magukat olyan mértékben, mint korábban, így év végi prémiumban is többen részesülhetnek. A tavalyihoz képest mindenképp gazdagabb karácsonyra számíthatunk” – tette hozzá Dovalová. (mi, TASR)
 

Önnek ajánljuk

Kozák belekötött Hyballába: „Menj vissza Németországba!”

VIDEÓ: Feltehetően nyolc áldozata van az eperjesi gázrobbanásnak

Több személyt őrizetbe vett a rendőrség az eperjesi robbanással kapcsolatban

Videón az eperjesi gázrobbanás

GALÉRIA: Ismét tizenegyest hibázott, és kikapott a Téglamezőn a DAC

Fico állapota stabilizálódott

Legfrissebb galériák
Olvasta már?

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.