Gazdaság

A lakóházak hőszigetelését a pénztárcánk is megérzi

Pozsony | A családi és panelházak hőszigetelésének köszönhetően folyamatosan csökkennek a szlovákiai háztartások fűtéssel kapcsolatos költségei, amit a hőszolgáltatók legfrissebb adatai is alátámasztanak. Míg 2003-ban 
a háztartások bevételeiknek 
a 10%-át fordították a távfűtésre és melegvíz-szolgáltatásra, 2017-ben már csak a 3 százalékát.
Molnár Iván

2019. június 7. 08:00

A lakóingatlanok hőszigetelését az állam is támogatja. Érsek Árpád közlekedésügyi miniszter pár napja mutatta be az öregebb családi házak hőszigetelésére indított programot. A szigeteléssel kapcsolatos dokumentáció kidolgozásához a közlekedési tárca ezúttal 800 euróval járul hozzá, a hőszigetelés költségeinek pedig a 40 százalékát fedezi, legfeljebb azonban 8 ezer eurót nyújtanak egy-egy projektre. A kérvényeket elektronikus formában lehet majd beadni június 17. és szeptember 30. között. Aki a részletekre is kíváncsi, az ezeket a www.zatepluj.sk honlapon tekintheti meg. Az állam azonban a panelházakban élőkre is gondolt, az elmúlt években így egész lakótelepek újultak meg, aminek a hasznát a hőszolgáltatók adatai is alátámasztják.

„A szlovákiai családok a bevételeik egyre kisebb hányadát költik távfűtésre, ami nem elenyésző mértékben annak is köszönhető, hogy egyre több lakóházat látnak el minőségi hőszigeteléssel” – nyilatkozta Stanislav Janiš, a Szlovákiai Hőszolgáltatók Szövetségének (SZVT) az igazgatótanácsi elnöke. A közlekedési tárca egy korábbi hatástanulmánya szerint a felújított és hőszigetelt lakóházak energiafogyasztása akár 50–70 százalékkal is csökkenhet, ami a fűtésszámlán is meglátszik.

„Míg 2003-ban egy átlagos háztartás a távfűtésért és a melegvíz-szolgáltatásért átlagosan 800 eurót fizetett, 2017-re ez 600 euróra csökkent”

– nyilatkozta Ivan Ďuďák, a Szlovákiai Hőszolgáltatók Szövetségének az igazgatótanácsi tagja. A különbség azonban még ennél is látványosabb, ha figyelembe vesszük a lakosság bevételeinek a növekedését. Míg 2003-ban a háztartások bevételeiknek a 10 százalékát fordították a távfűtéssel és melegvíz-szolgáltatással kapcsolatos számlák kifizetésére, két évvel ezelőtt már csak a 3 százalékát. „A csökkenéshez hozzájárultak a fogyasztók is, hiszen a már említett hőszigetelésen kívül a fűtési rendszereiket is modernizálták, aminek köszönhetően kisebb fogyasztással is képesek biztosítani a korábban megszokott komfortot” – tette hozzá Ďuďák. Janiš szerint azonban a hőszolgáltatók is egyre nagyobb összeget, évente átlagosan mintegy 70 millió eurót fordítanak a környezetbarát és hatékony műszaki megoldások bevezetésére. (mi, TASR)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Hisz a kacsában úgysincs liszt!

Debrecenbe jöhet az AS Roma

Három oroszt és egy ukránt gyanúsítanak a maláj utasszállító lelövésével

Bíróság elé kell állnia Nicolas Sarkozy volt francia államfőnek

Két kamasz fiú brutálisan megkínzott és meggyilkolt egy 14 éves lányt

Ha újraválasztanak, megtaláljuk a rák ellenszerét - ígéri Trump

Legfrissebb galériák
Olvasta már?