A Jézuskánál is lehet reklamálni

bevásárlás

A karácsony a nyugalom, a szeretet és a béke ünnepe, az ezt megelőző időszakot viszont a stressz jellemzi, mindenki ajándékokat hajszol. De mi van, ha a meglepetés nem tetszik vagy nem megfelelő? Az ajándéknak nem kell feltétlenül a szekrény alján vagy a kukában végeznie, azt is lehet reklamálni.

Karácsonykor igyekszünk megajándékozni a szeretteinket. A jó szándék vezérel bennünket, a legjobb tudásunk szerint választjuk ki a meglepetéseket, ennek ellenére nem biztos, hogy igyekezetünket majd siker koronázza, és arra sincs garancia, hogy a megajándékozott örülni fog a csomagnak. Előfordulhat, hogy nem találjuk el a méretet, túl kicsi vagy túl nagy a pulóver, esetleg más az ízlésünk, vagy vásárláskor annyira elragadtatjuk magunkat, hogy megfeledkezünk arról, hogy kinek vesszük az ajándékot, s olyasmit választunk, ami nekünk ugyan tetszik, de a megajándékozottnak nem. Az is előfordulhat, hogy gyermekünk a megálmodott Barbie babát vagy legókészletet végül mindkét nagymamától megkapja.

Felmerül a kérdés: karácsony után mihez kezdjünk a kevésbé tökéletes ajándékokkal? Az egyik lehetőség, hogy becseréljük. Tény, hogy Szlovákiában jelenleg törvény nem írja elő, hogy csak azért, mert a karácsonyi ajándék nem tetszik, nem jó a méret, ugyanazt a könyvet kétszer kapta meg, köteles becserélni az árut, és az árát visszaadni. Akkor sem, ha a csomagolás sértetlen, s felmutatjuk a számlát is. Az ajándék megvásárlásakor az eladó és a vevő üzleti szerződést köt, s nincs más választásunk, ezt tiszteletben kell tartani. Sok bolt azonban a vevők megtartása érdekében hajlandó becserélni a nem használt árut, a legtöbbször azonban az árát nem adják vissza.

Érdekes

Az online vásárlás szabályai

Napjainkban egyre többen az interneten rendelik meg az ajándéknak szánt termékeket. Szolgáltatást és árut más európai országból is beszerezhetünk, így nagyobb a választási lehetőség, jobb áron vásárolhatunk. A fogyasztóvédelmi előírások az egyre inkább terjedő online kereskedelemre is vonatkoznak.

A kereskedőknek mindig részletesen, pontosan kell tájékoztatniuk a propagált termékekről, szolgáltatásokról, és a termékbemutatós szerződésekhez hasonlóan a távúton kötött szerződésektől is 14 napon belül vissza lehet lépni, a terméket indoklás nélkül vissza lehet küldeni. Az eladónak pedig a szerződéstől való visszalépéstől számított 14 napon belül a postaköltséggel együtt vissza kell fizetnie a termék árát, vagy az előleget, törlesztőrészletet. A fogyasztónak ugyancsak 14 nap áll a rendelkezésére, hogy visszaküldje vagy személyesen visszaadja a terméket – ez esetben a postaköltséget már nem lehet visszakövetelni. (sza)

Előzetes megegyezés

Az is jó megoldás, ha az eladóval előre megegyezünk abban, hogy ha nem tetszik az ajándék vagy nem jó a méret, az ünnepek után becseréli vagy visszaveszi az árut. A nagyobb bevásárlóközpontokban nem szokott gondot okozni az ajándékok utólagos becserélése, de napjainkban a kisebb kereskedőkkel is meg lehet egyezni. Fontos előre tájékozódni. Kérdezzük meg, hogy ha majd nem áll jól a pulóver, az ünnepek után választhat-e magának másikat? Előre tisztázni kell, hogy az árut csak akkor veszik-e vissza, ha az eredeti csomagolásban van. Aki karácsonykor elutazik, azt is megkérdezheti, hogy a terméket elég-e január első hetében visszahozni?

Ha az eladó azt mondja, hogy az ajándékokat utólag elvből nem cserélik be, tanácsos másik üzletbe menni, vagy válasszunk olyan ajándékot, melyről meg vagyunk győződve, hogy nem lesz vele probléma.

Számla kell

Más a helyzet, ha mi kapunk nem megfelelő ajándékot – rendszerint nem tudjuk befolyásolni, az ajándékozó hol vásároljon, és az ünnepek előtti vásárlási láz hevében sokaknak meg sem fordul a fejében, hogy az általuk választott meglepetés esetleg nem fog tetszeni. Próbálkozni mindenképpen lehet, mert napjainkban már a legtöbb kereskedő a marketing részeként lehetővé szokta tenni a cserét. Számos üzletlánc nemcsak az ünnepek kapcsán, hanem egész évben megengedi, hogy a náluk vásárolt terméket indoklás nélkül 10–15 napon belül visszavihetjük, s vagy visszaadják a pénzt, vagy választhatunk helyette mást. Van olyan üzlet is, ahol ezt a vásárlástól számított 30 napon belül lehet megtenni, karácsony kapcsán pedig ezt egyesek kitolják 60 napra. De figyelem! Ez a határidő nem attól a pillanattól kezdődik, amikor kicsomagoljuk az ajándékot, hanem amikor beszerezzük az üzletben. Az eladónak bizonyítanunk kell, hogy mikor vettük, illetve mikor vették nekünk az adott terméket, vagyis kell a számla. A klasszikus üzletekben pénzt nem szoktak visszaadni, inkább csak cserére számíthatunk, ám mivel ez kizárólag a kereskedő jóakaratától függ, fel kell készülni az elutasításra is. A terméknek jó állapotban kell lennie, azaz nem lehet használt, de ki lehet próbálni, ki lehet csomagolva, viszont az eredeti cédulának kell rajta lógnia. Néhány kereskedő megköveteli az eredeti dobozt is, ugyanakkor egyetlen törvény sem kötelezi a vásárlót az eredeti csomagolás megőrzésére.

Érdekes

Mire van jogunk?

1. Az interneten vásárolt árut 14 napon belül vissza lehet küldeni.

2. A hibás terméket az eladó köteles megjavíttatni vagy becserélni.

3. A szerződések nem tartalmazhatnak elfogadhatatlan feltételeket.

4. A terméket népszerűsítő reklámnak igaznak kell lennie, a fogyasztót nem szabad félrevezetni, becsapni.

5. Ha külföldi kereskedővel merülnek fel problémák , az Európai Fogyasztóvédelmi Központ ingyen segít. Elérhetőség: Európske spotrebiteľ-ské centrum, Mierová 19, 827 15 Bratislava 212, tel.: 02/4854 2019, e-mail: info@esc-sr.sk

A reklamáció más

Más dolog a reklamáció. Ezt akkor tehetjük meg, ha a megvásárolt termék – ami például akár a fa alá is kerülhet karácsonyi ajándékként – hibás, nem működik, vagy utólag valamilyen más hibát veszünk észre rajta, ilyen esetben az eladó köteles visszaadni a pénzt. A reklamálás feltételeit a hatályos törvények részletesen szabályozzák. Ha például nem működik a számítógép képernyője, leválik a cipő sarka, a játékbabának csak egy szeme van stb., nyugodtan reklamálhatunk. (sza)

Érdekes

Reklamáció lépésről lépésre

Mikor reklamálhatunk?

1. Reklamálni akkor is lehet, ha már nincs meg a termék megvételét igazoló számla, csak ilyenkor az ügyintézés bonyolultabb és hosszabb. Ilyen esetben a vásárlás tényét bizonyíthatjuk például számlakivonattal, jótállási jeggyel, becsületbeli nyilatkozattal.

2. A terméket az eredeti csomagolás nélkül is lehet reklamálni.

3. Az eladónak nem áll jogában elvenni a számlát, úgyhogy az eredetit senki se adja ki a kezéből, az írásba foglalt panaszhoz elég fénymásolatot mellékelni!

4. Reklamálni az üzlet teljes nyitvatartási ideje alatt lehet – senkit sem rázhatnak le azzal, hogy a panasztételre külön fogadóórák vannak, illetve hogy nincs ott az illetékes személy. Az üzletben mindig jelen kell lennie olyan személynek, aki a panaszról jegyzőkönyvet tud írni.

5. A panaszt úgy kell megfogalmazni, hogy mindenki számára egyértelmű legyen, milyen hibáról van szó. Előre senki se egyezzen bele abba, hogy a panasz elbírálása 30 napig tart!

Mit tegyünk, ha az eladó elutasítja a reklamációt?

1. Ha meg vagyunk róla győződve, hogy a reklamáció jogos, meg kell próbálni megegyezni az eladóval. Ha nem sikerül, figyelmeztetni kell őt, hogy más módon is védeni fogjuk érdekeinket.

2. Ha ezután sem ismeri el a reklamációt, készíttessünk saját szakértői véleményt! Ha a vélemény szerint nekünk van igazunk, ismét megpróbálhatunk reklamálni az eladónál, de ő ebben az esetben sem köteles elfogadni a panaszt.

3. Panaszt tehetünk a Szlovák Fogyasztóvédelmi Felügyelőségnél, de a SOI nem avatkozhat a reklamációs eljárásba, nem véleményezheti a kifogásolt terméket, a panasz megalapozottságát sem hivatott felülbírálni. A SOI ügyrendi hiányosságok miatt indíthat eljárást a kereskedő ellen, például mert nem tartották be az ügyintézési határidőket.

4. A SOI helyett érdemesebb valamilyen fogyasztóvédelmi szervezettel felvenni a kapcsolatot, ők hatékonyan tudják képviselni a polgárok érdekeit. Először megpróbálnak peren kívül megegyezni a kereskedőkkel, és szükség esetén a kereskedő beperlésében is segítenek.

5. Végső esetben bírósághoz fordulhatunk – a szakértői véleménnyel a kezünkben jó esélyünk van a sikerre. Ezzel szemben az eladó azt kockáztatja, hogy nemcsak a hibás termék árát kell visszafizetnie, vagy a javítási költségeket kell állnia, hanem pluszkiadásai is lehetnek – a sértett fogyasztó kártérítést követelhet, a bírósági per is pénzbe kerül, a per rontja cége hírnevét stb.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?