A hazai vállalkozók derűlátóbbak a cseheknél és a magyaroknál

Pozsony |

<div>A Szlovák Vállalkozói Szövetség negyedévente közzétett elemzésében a vállalkozói környezet folyamatos romlásáról ad számot, azt sugallva, hogy a vállalkozóknak még soha nem volt ilyen rossz dolguk. A Microsoft legújabb felmérése szerint azonban korántsem ilyen katasztrofális a helyzet.&nbsp;</div>

A kis- és középvállalkozások Európa összes országában jelentős szerepet töltenek be. Nincs ez másképp Szlovákiában sem, ahol az ilyen vállalkozások biztosítják a munkahelyek több mint 70, és a bruttó hazai termék (GDP) 60 százalékát. A világ egyik legnagyobb szoftvervállalata, a Microsoft legújabb felmérésében ezért arra kereste a választ, milyen jövőt jósolnak maguknak az európai kis- és középvállalkozások. „A szlovákiai vállalkozók 66 százaléka látja pozitívan cége jövőjét, ami a vizsgált 19 ország közül a nyolcadik legjobb adat. Magyarországon az ilyen vállalkozók aránya csupán 59, Csehországban pedig 41 százalék. Csak összehasonlításképpen: Európában a holland vállalkozók a legderűlátóbbak, akiknek több mint a háromnegyede látja rózsás színekben cége jövőjét, a sereghajtó Görögországban ezek aránya ugyanakkor csak 24 százalék“ – nyilatkozta Ondrej Novodvorský, a Microsoft szlovák és cseh részlegének kis- és közepes vállalkozásokért felelős igazgatója. Az is kiderült azonban, hogy a szlovákiai vállalkozók rendkívül anyagiasak. Novodvorský szerint a vállalkozással kapcsolatos sikert csupán a harmaduk értelmezi úgy, hogy ennek köszönhetően kiteljesedhetnek, új tapasztalatokat szerezhetnek vagy a hobbijukat élhetik ki a vállalkozáson keresztül. Legtöbbjük számára a siker egyetlen kritériuma az évről évre növekvő nyereség. A Microsoft természetesen a cégek műszaki felszereltségét is felmérte. Szlovákiában eszerint a megkérdezettek csaknem fele ismerte el, hogy keveset fektetnek a számítógépes rendszereikbe. Ezt figyelembe véve nem csoda, hogy az alkalmazottak több mint kétharmada öreg számítógépeken dolgozik. Csak az ötödüknek van két évnél fiatalabb gépe. Novodvorský szerint hosszabb távon ez megbosszulhatja magát, hiszen az elöregedett számítógépek miatt a szlovákiai vállalkozások hátrányba kerülhetnek külföldi versenytársaikkal szemben. (mi)
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?