Gazdaság

A bankok több pénzt kérnek az ügyfeleiktől

Pozsony | Az idei év elejétől nem csupán az energiaszolgáltatók lepték meg az ügyfeleiket magasabb árakkal, egyre drágábban kínálják szolgáltatásaikat az egyébként nem kis profitot felhalmozó hazai pénzintézetek is. Mire kellene felkészülniük a banki ügyfeleknek? Míg egyes pénzintézetek már január elsejétől módosítottak néhány szolgáltatásuk árán, mások erre februártól kerítenek sort.
ÚJ SZÓ-ÖSSZEFOGLALÓ

2019. január 10. 14:30

A legtöbb pénzintézet elsősorban a bankfiókokban végrehajtott tranzakciókért felszámolt díjat növeli, arra sarkallva az ügyfeleit, hogy minél többen vegyék igénybe az elektronikus szolgáltatásokat - TASR/AP-felvétel

Növekvő díjszabás

„A bankok kamatokból származó bevételei, az alacsony kamatszint miatt, várhatóan az elkövetkező időszakban sem nőnek majd látványosan, épp ellenkezőleg, tovább csökkenhetnek. A pénzintézetek az így keletkező kiesést a díjak növelésével pótolhatják. A legtöbb bank várhatóan elsősorban a bankfiókokban végrehajtott tranzakciókért felszámolt díjat növeli majd, arra sarkallva az ügyfeleit, hogy minél többen vegyék igénybe az elektronikus szolgáltatásokat” – nyilatkozta Maroš Ovčarik, a Finančný kompas pénzügyi portál ügyvezető igazgatója. A pénzintézetek bátran emelhetik a díjaikat, hiszen ezeket – a banki alapcsomagot kivéve – az állam nem szabályozza. „A pénzintézetek a változásokról azonban kötelesek tájékoztatni az ügyfeleiket a honlapjaikon és a fiókjaikon keresztül” – nyilatkozta Jana Kováčova, a jegybank sajtóosztályának a vezetője.

Szlovák Takarékpénztár

A legnagyobb hazai pénzintézet, a Szlovák Takarékpénztár január elsejétől 50 centes díjat számláz azoknak, akik közvetlenül a bankfiókban fizetnek be készpénzt a számlájukra. Míg korábban ezért nem kértek pénzt, mostantól már minden hónapban csak az első ilyen tranzakció ingyenes. Ha idegen, vagyis olyan számlán szeretnénk készpénzt elhelyezni, amelynek nem vagyunk a tulajdonosai és nincs is hozzáférési engedélyünk, azért a bank 3 eurós díjat számláz. A Szlovák Takarékpénztár bevezetett egy új díjat is a fogyasztási hitel folyósításáért. Ez a hitel nagyságától függ: 300 és 1499 eurós kölcsön esetén 30 euró, 1500 és 2999 közöttinél 60 euró, és így tovább. A legmagasabb, 300 eurós díjat azok fizetik majd, akik 12 ezer eurónál nagyobb fogyasztási hitelt vesznek fel.

Tatra banka

Több változásra számíthatnak a Tatra banka ügyfelei is. Azon kívül, hogy változtak a Tatra Personal szolgáltatáscsomag egyes feltételei és a csomag által nyújtott szolgáltatások köre, az idegen számlára a bank fiókjából küldött készpénz után az idei év elejétől a korábbi 1,50 helyett 3 eurós díjat számláznak, míg a bankfiókos készpénzfelvételért 4 eurót kérnek. Korábban ez 3 euró volt. Az írásban benyújtott vagy a Dialog Live központon keresztül megadott fizetési felszólítás feldolgozásáért 3 eurót kérnek. Akik azt szeretnék, hogy a korábban egy másik bankba átutalt pénzt visszautalják a számlájukra, azok ezért a korábbi 5 euró helyett 10 eurós díjra számíthatnak.

ČSOB

A ČSOB ügyfeleit sem kerülik el a változások. Ha például a számlaegyenleget postán kérik, akkor ezért a korábbi 1 euró helyett január elsejétől 1,50 eurót fizetnek. Drágábban válthatnak be euróérméket is. Ha például több mint 100 érmét visznek a bankba, akkor a díj ezek értékének a 3 százaléka, minimum 3 euró. Ugyanez érvényes arra az esetre is, ha több mint 20 bankjegyet szeretnének felváltani.

UniCredit és OTP

Az UniCredit ügyfeleinek február elsejétől módosítják az SMS-ben elküldött figyelmeztetésekért fizetett díjukat. A bankkártyákkal végrehajtott tranzakciókról szóló értesítés például 0,05 euró lesz minden egyes SMS után. Az OTP-nél szintén februártól számíthatnak a változásokra. A fiataloknak kínált Ready számla esetében például az ügyfelek korlátlan számú készpénzes átutalást kezdeményezhetnek ingyenesen a számlájukra a bank fiókjaiban, míg korábban ezért 0,50 eurót kértek. Ugyanígy nem korlátozzák majd ennek a csomagnak az esetében a bankkártyás pénzfelvételt sem. Eddig erre a csomag tulajdonosai külön díj nélkül csak havonta egyszer keríthettek sort. Akik azonban februártól a bank fiókjában szeretnének készpénzt felvenni, 10 ezer eurós összeg alatt a mostani 2 euró helyett 3 eurós díjra számíthatnak, 10 ezer euró felett pedig a kivett pénz 0,05 százalékának megfelelő összeg marad a díj.

Nőtt a bankok profitja

A jegybank legutóbbi jelentése szerint a szlovákiai bankszektor továbbra is a legnyereségesebbek közé tartozik az Európai Unióban. A szlovákiai bankok összesített nyeresége az elmúlt év első tizenegy hónapjában csaknem 607 millió eurót tett ki, ami több mint 5 százalékos növekedés az egy évvel korábbihoz képest. Míg a kamatokból származó bevételeket tavaly nem egész 4 százalékkal sikerült növelni, a banki díjakból származó bevételek csaknem 12 százalékkal nőttek. (mi, TASR)

 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Az EB büntetné Szlovákiát egy régi kartell miatt

Algériára új aranykor köszönthet

Čaputová: Nem megfelelő a fegyelmi bíróságok állapota

Frissítve

Elkezdődött Kočner és Rusko bírósági pere

Hyballa + Jedlička + Kalmár = 3 pont

Drága gyógyszerekért fizetünk fölöslegesen

Legfrissebb galériák
Olvasta már?