2011-ben egy négytagú család havi többletkiadása elérheti a 33 eurót

Pozsony |

<p>Ján Počiatek volt pénzügyminiszter szerint a kormány készülő költségvetése sem nevezhető spórolásnak.</p>

„A legkönnyebb megoldást választották, az adóreformokat, növelik az áfát, az autópálya-matricák árát és még sorolhatnám” – bírálta a kormányt Počiatek a Markíza televízióban. Vitapartnere, Ivan Mikloš felhívta a figyelmet arra, hogy az előző kormány az idei évben 904 millió eurót költött anélkül, hogy ezt a költségvetésbe beleszámította volna. Ráadásul a jövő évi koncepciót az idei költségvetési törvénnyel vetette egybe, ami teljesen hibás álláspont, hiszen az idei büdzsé már régen felborult, ezért „Počiatek úr csak egy papírcetlivel hadonászik” – fogalmazott Mikloš. Elődje azzal is érvelt, hogy a megszorító intézkedések miattt leáll a reálbérek növekedése, amivel a jelenlegi pénzügyminiszter nem értett egyet.

A szakpolitikusok tévévitájában a takarékossági intézkedések pénzügyi vonzata is terítékre került. Ivan Mikloš elismerte, hogy a magasabb áfa és a többi változás miatt 2011-ben egy négytagú család havi többletkiadása elérheti a 33 eurót, úgy, ahogyan azt a szakszervezetek kiszámították. „A szakszervezetek számításai pontosak, azonban nem a megszorítások hatásait tükrözik” – mondta a pénzügyi tárca első embere, ugyanis a 33 eurós többletkiadás a jövőre várt 3,7 százalékos fogyasztóiár-növekedés teljes hatását képezi le, márpedig a kormányzati intézkedések összessége csupán 1,2 százalékos inflációt gerjeszt. Az ennél magasabb infláció a világgazdasági hatások begyűrűzésének, a rossz idei termés hatásának következménye lesz – magyarázta Mikloš. (shz, vps)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?