1949 óta a legsúlyosabb recesszióra számítanak Németországban

<p>A legsúlyosabb recesszióra számítanak Németországban a szövetségi köztársaság 1949-es megalakulása óta. Egybehangzóan erre utalt a hét végén közzétett több szakértői jelentés, és értesülések szerint ezt erősíti meg a Bundesbank 2009-re szóló előrejelzése, amelyet a következő napokban hoznak nyilvánosságra.</p>

A kiszivárgott adatok szerint a szövetségi bank a jövő esztendőre a hazai össztermék ideihez viszonyított 1 százalékos visszaesését jósolja, amely a legnagyobb visszaesés lenne a háború utáni időszakban Németországban. Ezt megelőzően a GDP az első olajválság nyomán csökkent a legjobban az akkori NSZK-ban, 1975-ben 0,9 százalékkal.

Az elmúlt hét közepén hasonlóan borúlátó előrejelzést tettek közzé az ország legtekintélyesebb gazdasági szakértői, az úgynevezett gazdasági bölcsek. A kormányt és a kancellárt rendszeres tanácsokkal ellátó szakértők közössége a gazdasági növekedés tekintetében mostanáig stagnálást, azaz 0,0 százalékot jósolt, legutóbbi előrejelzésében azonban ezt már lefelé, éspedig mínusz 0,2 százalékra módosította. 2009-ben Németországban várhatóan ismét növekszik a munkanélküliség is, a szövetségi munkaügyi hivatal szerint több tízezer, legkevesebb 30 ezer fővel. A német kormány a pénzügyi válság nyomán elfogadott bankmentő, majd a rá következő konjunktúraélénkítő program meghirdetése után beismerte, hogy képtelen tartani azt a korábbi célt, amely szerint 2011-re új adósságok nélküli, kiegyensúlyozott költségvetést hoz létre. Angela Merkel kancellár egy vasárnapi nyilatkozatában azt jósolta, hogy a jövő év Németország számára a gazdasági nehézségek, és ennek kapcsán a rossz hírek esztendeje lesz. (MTI)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?