Filmek

Felhőkarcoló: A földszinten ragad

Nem meglepő, hogy a stúdiók és a rendezők évekkel ezelőtt elkezdtek építeni a Dwayne Johnson-jelenségre. Van ugyanis ez a nagydarab, egykoron pankrátorként hódító férfi, aki ugyan nem egy Laurence Olivier, de nehéz nem szeretni.
ÚJ SZÓ ONLINE

2018. július 22. 14:53

Dwayne Johnson - Képarchívum

Ma már nem mellékszerepeket osztanak rá, hanem ő a húzónév a filmekben, és a Sziklának is becézett Johnson pedig üti is a vasat, hisz az még meleg: könnyedén elvállal évente három-négy filmet is, és már arra utalgat, hogy talán elindul a 2024-es amerikai elnökválasztáson.

Ez a népszerűség azonban nem mentség arra, hogy a legújabb filmje majdhogynem minden elemében vállalhatatlan, és még nyári popcornmoziként is neccesen állja meg a helyét. Pedig ha van tipikus nyári akciófilm, akkor a Felhőkarcoló az: olyan ugyanis ez a film, mintha a Pokoli tornyot, az első Die Hardot és néhány kínai filmet összekevertek volna, majd kivették belőlük a keményebb részeket, és megszületett a mindenki által fogyasztható blockbuster. Ám ez sajnos csak elméletben igaz, mivel a gyakorlat azt mutatja, hogy az alkotók úgy rugaszkodtak el a realitásoktól, mintha eddig egyetlen akciómozit sem láttak volna.

Nem a végtelenül egyszerű történettel (a valóságban nem létező, Gyöngy névre hallgató hongkongi felhőkarcoló kigyullad, és az egykori kommandósnak ki kell mentenie a családját, miközben még a rosszfiúkat is likvidálnia kellene) van itt a legnagyobb gond, hanem inkább azzal, hogy Rawson Marshall Thurber folyamatosan igyekszik emelni a tétet, ám átesik a ló túlsó oldalára, és a vadabbnál vadabb jelenetek láttán csak a fejünket tudjuk fogni. Mert bár egy akciófilm mindig túloz, felnagyít, a Felhőkarcoló ezt mértéktelenül teszi. Úgy ugrik át Szikla a daruról a felhőkarcolóra a műlábával, mintha Pókember volna, és úgy repül a tűz fölött, mint Daidalosz. Nem volna ez annyira nagy gond, ha a film viccesre venné a figurát, de még ez se megy neki: a karakterek érdektelenek, a dialógusok laposak, egyedül a felhőkarcoló néz ki jól, viszont ilyeneket a New Yorkban készült YouTube-videókban is láthatunk.

Sziklának ugyan nem áll rosszul a feleségét és a két gyerekét féltő akcióhős szerepe, de a közel kétórás filmet ő sem tudja megmenteni, mert a Felhőkarcolóról menthetetlenül kiderül, hogy rémesen mű és bántóan üres. Ha tehát mindenképpen tornyos akciómókát szeretnénk nézni, rakjuk be inkább újra a Die Hardot, biztosan jobban járunk.

Gera Márton

Felhőkarcoló (Skyscraper). Amerikai akciófilm, 2018, 102 perc. Rendezte: Rawson Marshall Thurber. Szereplők: Dwayne Johnson, Neve Campbell, Pablo Schreiber, Noah Taylor.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Az EB büntetné Szlovákiát egy régi kartell miatt

Algériára új aranykor köszönthet

Čaputová: Nem megfelelő a fegyelmi bíróságok állapota

Frissítve

Elkezdődött Kočner és Rusko bírósági pere

Hyballa + Jedlička + Kalmár = 3 pont

Drága gyógyszerekért fizetünk fölöslegesen

Legfrissebb galériák
Olvasta már?