Régió

Felmentés a kijárási korlátozás alól

Pozsony/ Dunaszerdahely | A hétvégi tesztelés során negatív eredményt produkálók látszólag könnyű helyzetben vannak – az eredményt igazoló irat sok helyre jelent belépőt számukra. Mi van azonban azokkal, akik a hétvégén PCR-teszten voltak, ennek eredményét viszont csak sms-ben kapták meg? Felér az sms a hivatalos papír erejével, ha a bizonyításról van szó?
Kiss Bartalos Éva

2020. november 6. 12:00

Negatív teszt

A hétvégén nem csak az antigén tesztelő állomások előtt kígyóztak a sorok, bőven akadtak olyanok is, akik a megbízhatóbb PCR-tesztet választották, pedig az eredményére többet kell várni.

Kötelező kényszerpihenő

Egy olvasónk hívta fel a figyelmet arra, hogy a szombaton levett minta vizsgálatának eredményéről csak kedd este értesítették őt és a családját. „Kontaktusként kerültünk karanténba, ezért kaptunk időpontot a PCR-tesztre szombatra. A karanténunk ugyan hétfőn lejárt, de mivel nem volt meg a teszt eredménye, ezért szerdáig folytatódott az elzárás. Mikor megjött a negatív eredményről tájékoztató sms, azt gondoltam, ez felér a kék certifikát erejével” - mondta olvasónk.

Mire elég az sms?

Olvasónk részben a sajtóban megjelent információk alapján kezdett el kételkedni az sms bizonyító erejében.

„Vajon igazoltatáskor elhiszi nekem a rendőr, hogy az az én telefonom, és hogy az sms tényleg az Egészségügyi Információk Nemzeti Központjából (NZCI) érkezett?

Közben azt is megérdeklődtem, hogy a járási hivatalba is kell a dokumentum, meg a postán is kérik” - folytatta. A koronavírusról tájékoztató honlapon azt írják, hogy a lakosoknak igazolniuk kell azt, hogy negatívak, hogy pontosan hogyan, arra nem térnek ki.

Mivel igazolom?

Kérdéseinkkel megkerestük a Közegészségügyi Hivatalt, valamint az Országos Rendőr-főkapitányságot is.

„A polgároknak megbízhatóan igazolni kell a rendőrség számára, hogy betartják a kormány által kiadott rendelkezéseket,

valamint azt is, ha a kivételek közé tartoznak. A rendőrség egyénileg bírálja el az eseteket” - közölte Denisa Bárdyová a főkapitányság szóvivője. A regionális közegészségügyi hivatal alkalmazottja kérdésünkre azt felelte, hogy elegendő az sms az igazoláshoz, Dáša Račková a Szlovák Közegészségügyi Hivatal szóvivője azonban másként látja.

PCR

„A mi szempontunkból korlátozott annak a lehetősége, hogy bizonyítékként kezeljék a pozitív, vagy negatív eredményt tartalmazó sms-t. A gyakorlatban viszont előfordul, hogy az emberek nem tudják máshogy igazolni az állapotukat” - ismerte el a szóvivő.  A hivatal foglakozik a kialakult helyzettel, módosítottak a gyakorlaton. „Az ellenőrző szerv ebben az esetben a Regionális Közegészségügyi Hivatalnál, az NZCI-nél, vagy az illető általános orvosánál megbizonyosodhat az üzenet valódiságáról” - fogalmazott Dáša Račková.

Ha már leküzdöttük a fertőzést

Azoknak, akik az utóbbi 3 hónapban megbirkóztak a fertőzéssel, nem kellett újra leteszteltetni magukat. Ők Račková szerint a kezelőorvosuktól, vagy a regionális közegészségügyi hivataltól kapott igazolással bizonyíthatják be, hogy okkal maradtak távol a hétvégén.

Aki pozitív

A kormány szerdai ülésén november 14-ig meghosszabbította a kijárási korlátozást. Aki fel tudja mutatni negatív PCR, vagy antigénteszt eredményét, arra nem vonatkozik a korlátozás. Megkérdeztük azt is, hogy azok, akiknek pozitív lett az antigén-tesztjük, hogyan mozoghatnak szabályosan a karantén lejárta után. Erre azonban nem kaptunk választ a Közegészségügyi Hivataltól. A korona.gov.sk weboldalon található információk szerint a pozitív PCR-tesztet követő 10 napos karantén után az orvos igazolja, hogy a beteg már nem szorul izolációra.

Ha kell, kinyomtatják

A PCR-teszt eredményével kapcsolatban Dáša Račková megjegyezte, hogy az adott laboratóriummal kötött megegyezéstől függ, kit hogyan tájékoztatnak az eredményről. A dunaszerdahelyi regionális közegészségügyi hivatalban is készségesen megoldották olvasónk problémáját – kérésre kinyomtatták a negativitást igazoló okmányt, így ha nem is kék certifikátot, de hivatalos iratot lebegtethetnek a család tagjai egy-egy ellenőrzés során.

Támogassa az ujszo.com-ot

Rengeteg hírrel bombáznak minket különböző portálok, s nem könnyű felismerni a valódi- és álhíreket. Ezért is fontos, hogy olyan weboldalakról tájékozódjunk, amelyek megbízható, korrekt információkat nyújtanak.

Az ujszo.com szerkesztőségében minden nap azért dolgozunk, hogy Önök kizárólag ellenőrzött, valós híreket kapjanak weboldalunkon. Ennek biztosítása meglehetősen költséges. Mi viszont szeretnénk, hogy minden kedves olvasónk hozzájuthasson az ellenőrzött információkhoz, ez azonban az Önök anyagi segítsége nélkül hosszú távon nem lehetséges.

Ezért kérjük olvasóinkat, hogy járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
országos tesztelés

Kérdések és válaszok az országos tesztelésről, az új szabályokról

hegymászó

Történelmi siker a K2-n

Komárom

Kihívások és megoldások a gyermekek fejlesztésében

Mecenzéf templom

Mecenzéfi mánták érdekes temploma

fülek városháza

Füleken négy mintavételi pont létrehozását tervezik a hétvégén

Nem kapnak teljes táppénzt az egészségügyi dolgozók

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.