Fekete krónika
Képarchívum - TASR-felvétel

Huszonöten haltak meg, sokan megsebesültek egy iraki temetői robbantás során

MTI

2018. április 13. 15:05

Szamarra | Huszonöt ember halt meg, 18 társuk pedig megsebesült az újabb kórházi és rendőrségi adatok szerint a csütörtökön egy észak-iraki faluban egy temetésen elkövetett kettős robbantásban.

Január óta ez volt a legvéresebb támadás Irakban. Január 16-án Bagdadban egy kettős öngyilkos merényletben 31 ember halt meg.

A korábbi hírek még 16 halottról és 14 sebesültről szóltak. A gyászszertartáson az Iszlám Állam (IÁ) terrorszervezet által előző nap megölt kurd harcosoktól vettek búcsút - közölte az észak-iraki település elöljárója, ahol a támadás történt.

Egy, nevének elhallgatását kérő rendőrtiszt pénteken azt közölte az AFP francia hírügynökséggel, hogy összesen 25-en haltak meg és 18-an sebesültek meg, négy ember állapota továbbra is válságos.

"Két pokolgépet hoztak működésbe, amikor a halottas menet belépett a temetőbe Aszdira faluban" - közölte csütörtökön Szalaheddin Saalan, az IÁ-tól visszafoglalt es-Sarkattól délre fekvő szunnita település polgármestere. 
 

2018. április 13. 09:10

A Balti-tengerbe zuhant egy orosz katonai helikopter, a pilóták meghaltak

A Hasd es-Saabi (Népi Mozgósítási Erők) öt harcosát csütörtökre virradóra ölték meg ugyanebben a faluban, amely a fővárostól 250 kilométernyire északra fekszik.

A többségében síita milíciák alkotta Hasd es-Saabi ernyőszervezet félkatonai egységei fontos szerepet játszottak az iraki hadsereg oldalán az IÁ elleni harcban. Szunnita törzsi fegyveresek is vannak a harcosaik között.

Bagdad decemberben jelentette be az Iszlám Állam feletti győzelmét. Szakértők szerint azonban a dzsihadisták elsáncolták magukat a könnyen átjárható szíriai határ hosszán. Éjszaka utakat foglalnak el, és kijárási tilalmat vezetnek be egyes övezetekben, egyebek mellett Szaláheddin tartományban, ahol Aszdira található, valamint a Bagdad nyugati peremkerületétől a szíriai határig terjedő el-Anbár kormányzóságban.

Vasárnap négyen haltak meg, és többen megsebesültek - közöttük egy parlamenti képviselőjelölt - az IÁ által az egyik párt el-anbári székháza ellen elkövetett pokolgépes merényletben.

Irakban május 12-én tartanak parlamenti választásokat. 

Önnek ajánljuk