Fekete krónika

Furgonba rejtett pokolgép robbant a Fülöp-szigeteken, többen meghaltak

Manila | Legkevesebb 10 ember meghalt, hét megsebesült a Fülöp-szigeteken egy katonai ellenőrzőpontnál, ahol egy feltételezett dzsihadista működésbe hozott egy pokolgépet egy furgonban - közölte kedden a délkelet-ázsiai ország hadserege.
MTI

2018. július 31. 15:52

- CTK-felvétel

A merénylet a fővárostól 900 kilométerre délre található Basilan sziget székhelyén, Lamitanban történt. A tartomány az Iszlám Állam dzsihadista szervezetnek hűséget fogadott Abu Szajjaf helyi terrorszervezet hátországa.

A merénylet helyi idő szerint hajnali 6 óra körül történt, miután az ellenőrzőpontnál megállított terrorista felrobbantotta a robbanószerrel megpakolt furgont, amelyben ült - jelentette ki egy sajtótájékoztatón Edgard Arevalo ezredes, a Fülöp-szigeteki hadsereg szóvivője.

A merénylőn kívül a halottak között van egy katona, a - hadsereget támogató milíciákból álló - polgári fegyveres erők (CAFGU) öt tagja, valamint három nő és gyerek, akik CAFGU-tagok hozzátartozói voltak. További hét katona megsebesült, a legfrissebb jelentések szerint állapotuk súlyos.

A rendőrség szerint a robbanás egy méter mély krátert okozott több mint három méteres körben. Az előzetes vizsgálatok szerint az 50 méteres hordóba elhelyezett robbanószert ammónium-nitrátból állították elő.

 

2018. július 25. 09:09

Pokolgépes merénylet történt a parlamenti választások napján Pakisztánban, sokan meghaltak

Harry Roque, Rodrigo Duterte Fülöp-szigeteki elnök szóvivője a "lehető leghatározottabban" elítélte a támadást. Elmondta, hogy a hatóságok vizsgálják az incidens körülményeit, és fogadkozott, hogy bíróság elé állítják - mint fogalmazott - ennek az arcátlan támadásnak a kitervelőit.

A merénylet elkövetőjeként egyelőre senki sem jelentkezett, ugyanakkor egy regionális katonai parancsnok, Arnel Dela Vega altábornagy elmondta, hogy gyanújuk szerint a merénylő az Abu Szajjaf tagja volt.

A szervezetet egyebek között azzal vádolják, hogy részt vett a szintén déli Marawi 2017 májusában indított ostromában. A településért öt hónapig zajlott harc a szélsőségesek és a kormányerők között, amelyben legalább 1200-an vesztették életüket.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Önrész nélkül már nincs lakáshitel

A Slovan nyerte a dunaszerdahelyi stadionavatót

Továbbra is migránsokkal riogat a Fidesz

A Híd új alkotmánybírókat igen, kormányválságot nem akar

Megrázó történetek hiteles hőse

Hétfőtől teljes útlezárás lesz a Nánai úton

Legfrissebb galériák
Olvasta már?