Eljárás indul a gázművek ellen

Pozsony | Végrehajtási eljárást indítottak a Szlovák Gázművek (SPP) ellen. Az ország domináns gázszolgáltatójának ezzel párhuzamosan május 15-étől zárolták a számláit. Az ügy hátterében ezúttal is a kétes hírű Ducký-váltók állnak.
Molnár Iván

2019. május 18. 18:00

- Fotó: Matej Jankovič/Plus jeden deň

Az SPP szerint a végrehajtási eljárás és a számlák zárolása minden jogi alapot nélkülöz. „A háttérben ezúttal is a Stroden Management Limited társaság áll, a ciprusi offshore cég ugyanis mindent elkövet annak érdekében, hogy hozzájusson az SPP-től követelt 30 millió euróhoz” – nyilatkozta Ondrej Šebesta, az SPP szóvivője, aki szerint azonban a ciprusi cég által használt eszközök ellentétben vannak a hatályos jogszabályokkal.

Tény, hogy a Legfelsőbb Bíróság az úgynevezett Ducký-váltók ügyében tavaly novemberben a Stroden Management Limited javára döntött az SPP-vel szemben. A döntés alapján a ciprusi offshore cégnek 30 millió eurót kellene fizetni, az SPP azonban nem értett egyet a döntéssel. „A Legfelsőbb Bíróság döntését egyelőre nem lehet végrehajtani, az SPP ugyanis a törvényben megszabott határidőn belül fellebbezett ellene, ami megakadályozza azt, hogy az SPP ellen végrehajtási eljárás induljon” – tette hozzá Šebesta. A szóvivő szerint az SPP már javasolta a végrehajtási eljárás azonnali leállítását, és kezdeményezte az ügyben eljáró hatóságok döntéseinek a felülvizsgálatát is. „Teljesen nyilvánvaló, hogy valakik szándékosan nagy összegű kárt akarnak okozni az SPP-nek, és közvetve az országnak is” – állítja Šebesta.

Az előző Fico-kormány döntése alapján a nagyjából 700 embert foglalkoztató SPP százszázalékos tulajdonosa 2014 óta az állam, amely a gazdasági tárcán keresztül gyakorolja a részvényesi jogait. A gazdasági minisztérium hatalmas botránynak tartja az SPP-vel kapcsolatos legújabb fejleményeket. „Az elmúlt napokban hozott döntések teljesen ellentétesek az elmúlt év végén elfogadott jogszabállyal, amely az állam gázipari érdekeltségeit védi, megakadályozva, hogy az ágazatban működő stratégiai cégek ellen végrehajtási eljárás indulhasson” – nyilatkozta Maroš Stano, a gazdasági tárca szóvivője.

A Ducký-váltók már húsz éve keserítik meg az SPP vezetőinek életét. Ján Ducký, az 1994 és 1998 közötti Mečiar-kormány egyik gazdasági minisztere, az SPP későbbi vezérigazgatója 24 vitatott váltót állított ki. Ducký állítólag ezekkel akart fizetni a gázművek által megrendelt technológiákért. Azt, hogy mennyi váltót állított ki és írt alá, illetve pontosan milyen összegért, nem tudni, ugyanis a váltókat nem jegyezték be az SPP akkori könyvelésébe. Duckýt 1999 januárjában ismeretlen tettes ölte meg, az esetet máig nem sikerült lezárni. Az SPP az úgynevezett Ducký-váltókat hamisnak és érvénytelennek tartja, a váltókkal kapcsolatos korábbi ügyekben mindig az SPP javára döntött a bíróság. (TASR, mi)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Koleszterin, a csendes gyilkos

Tablók viadala: tardoskeddi győzelem!

Matečná: A termékek 31 százalékánál tapasztaltak kettős minőséget

Átfogó parkolási politika helyett egyelőre két parkoló lehet fizetős

Renault Kadjar: a francia elegancia

Zdeno Chára lett az év hokisa

Legfrissebb galériák
Olvasta már?