Egészség

Zajban is lehet aludni

Pontosabban aludni lehet, de pihenni nem. Napjainkban az egyik legsúlyosabb egészséget veszélyeztető probléma a zaj, melynek fő forrása a közúti forgalom és az éjszakai csendes órák egyre csökkenő száma.
ÚJ SZÓ ONLINE

2019. március 20. 19:30

- Kép: Fotolia

A zaj nem csupán nappali tevékenységeinket zavarhatja meg, hanem nyugodt alvásunkat is. Mindannyiunk számára fontos, hogy jó alvással pihenjük ki a nap fáradalmait, regenerálódjon a szervezetünk és biztosítsuk a jó szellemi teljesítőképességet másnapra. A jó minőségű alváshoz nemcsak sötétségre és kellemes hőmérsékletre van szükség, hanem csendre is. 

Azok, akik a legzajosabb környezetben – reptér, vasút, főútvonal mellett – élnek, gyakrabban panaszkodnak alvászavarokra, hajlamosabbak a fejfájásra, és az idegi eredetű gyomorbetegségekre. Alvás közben idegrendszerünk és más szerveink is anélkül reagálnak a külső ingerekre, hogy felébrednénk. Ez a reakció alvás közben sokkal gyakoribb és intenzívebb lehet, mint éber állapotban. 

Bár azt hihetnénk, hogy miközben alszunk, teljesen ki tudjuk zárni a külvilágot, az alvó agy nagyon is érzékeny az akusztikai ingerekre, és számos káros hatása lehet annak, ha a zaj miatt nem tudunk nyugodtan pihenni. (egeszsegkalauz)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Komoly károkat okoz a szélvihar Nagyszombat megyében

Részegen, jogsi nélkül okozott balesetet a sofőr, két kisgyermek sérült meg

Komáromba a környező falvakból is érkeznek elsősök

#W8NDERFUL – zsinórban nyolcadszor bajnok a Juve

Eláraszt bennünket a külföldi élelmiszer

Elhunyt a Celtic Glasgow legendája

Legfrissebb galériák
Olvasta már?