Egészség

Világszerte nőtt az öngyilkosságok száma

Meghaladta a 800 ezret az öngyilkosságok száma 2016-ban, ám a világ népességének növekedése miatt arányuk 1990 óta mintegy egyharmaddal csökkent a British Medical Journalban megjelent tanulmány szerint.
ÚJ SZÓ ONLINE

2019. április 16. 13:42

- Pexels

Globálisan 6,7 százalékkal nőtt az öngyilkosságok száma 1990 és 2016 között – állapították meg a tanulmány szerzői, akik ugyanakkor kimutatták azt is, hogy figyelembe véve a világ népességének jelentős növekedését, az öngyilkosok globális halálozási aránya 33 százalékkal csökkent ugyanezen periódusban. A szakemberek azt is feltárták, hogy a férfiak körében a nőkhöz képest magasabb az öngyilkosságok száma, ennek oka, hogy ők több nélkülözéstől szenvednek, mind társadalmi, mind gazdasági tekintetben. A nemzetközi kutatócsoport az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által a betegségek globális terheiről 1990 óta rendszeresen készített tanulmányok adatait használta fel az elemzéshez, amelyben kimutatta az öngyilkosságok számát 1990 és 2016 között globálisan és regionálisan, korcsoportokra és nemekre bontva. 

A vizsgált 27 évben az öngyilkosság volt a vezető halálok az ázsiai-csendes-óceániai térség fejlett államaiban, és a tíz vezető halálok egyike Kelet-Európában, Közép-Európában, Ausztráliában és térségében, valamint ÉszakAmerikában. Globálisan több férfi(100 ezer közül 15,6) lett öngyilkos, mint nő (100 ezer közül 7). A csökkenés mértéke a férfiak esetében az adott időszakban csupán 24 százalék, míg a nők esetében 49 százalék volt. A szegény országokban viszont az öngyilkosságot elkövető nők aránya volt magasabb. 

Bár az öngyilkosság a világ legtöbb országában jelentős halálozási ok, biztató, hogy figyelembe véve a világ népességének növekedését, arányuk mintegy egyharmaddal csökkent 1990–2016 között – írták a kutatók. További kutatás szükséges annak megállapítására, hogy ez a csökkenés az öngyilkosságok megelőzését célzó tevékenységekből ered, vagy a lakosság egészségében bekövetkező általános javulást tükrözi – tették hozzá. 

(patikamagazin)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Frissítve

A PS-Spolu nyert, az MKP mandátuma kérdéses, a Híd bukott az előzetes eredmények szerint

Čaputová büszke Szlovákiára

Nem is meccs, hanem ünnep

Ravasz: „Megfizettük az adót ezért a koalícióért“

Kiskát zavarja a szélsőségesek előretörése

Mandátumbecslés a nem hivatalos adatok alapján

Legfrissebb galériák
Olvasta már?