Egészség

Valóban veszélyes a szalonna?

Évek óta eltérnek a vélemények erről a kérdésről. Az aktuality. sk portál alapján most közöljük a legújabb kutatások eredményeit.
ÚJ SZÓ ONLINE

2019. március 19. 08:08

A legutóbb nyilvánosságra hozott tudományos elemzés szerint a szalonna összefüggésbe hozható a mellrák kialakulásával. A kutatás 15 korábbi tanulmányra összpontosított, és több mint 1,2 millió nőt kérdezett meg. A kutatók rájöttek, hogy azok, akik naponta 25-30 g szalonnát fogyasztottak, a mellrák előfordulásának 9 százalékos növekedését tapasztalták azokkal szemben, akik csak napi 2-5 g szalonnát ettek – írta a brit Live Science portál. 

Meg kell jegyezni, nem minden kutatás végződött ilyen eredménnyel. Például egy 2015-tös tudmányos felmérés szerint, amit a WHO felügyeletével végeztek, ezek az élelmiszerek a bélrák kialakulásának kockázatát növelik. Mit tegyen hát a laikus, aki szeretné megőrizni egészségét, ám kedveli ezeket a finomságokat? 

Marji McCullough doktornő, az Amerikai Rákkutató Társaság epidemiológiai kutatási osztályának igazgatója megjegyezte, hogy a mellrák manapság egyáltalán nem ritka betegség, és mivel a szalonna vagy a másképpen hőkezelt hús fogyasztása sok ember étkezésének kedvelt és fontos része, ezek a tényezők megnövelhetik a rák kialakulásának veszélyét. Meg kell azonban jegyezni, hogy az említett kutatás csak néhány feldolgozott húsra és szalonnára vonatkozott. Néhány tudós azt állítja, hogy az említett 9 százalékos veszélynövekedés, amit a legújabb kutatás említ, statisztikai hiba is lehet, és nem elég ahhoz, hogy bizonyított tudományos tényként fogadjuk el. A tudósok azonban egyértelműen azt javasolják, figyeljünk oda, hogy mennyi feldolgozott hús fogyasztunk. A táplálkozásnak kiegyensúlyozottnak, zöldségben gazdagnak kell lennie. Elsősorban a vörös hús fogyasztását kellene korlátozni. (ki)
 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Pellegrini Amerikába látogat, Donald Trump fogadja a Fehér Házban

Hiányzott a vezéregyéniség 
a komáromi kosarasoknál

VIDEÓ: 140 km/órával előzgetett Budapesten, és az egészet Facebookon élőben közvetítette

Szerződésbontással fenyegetőznek a kórházak

Manfred Weber a nacionalisták ellen hirdetett harcot

EP-kampány: az MKP Európát félti, a Híd még kivár

Legfrissebb galériák
Olvasta már?