Egészség

Tízből mindössze négyen tartják kötelességüknek a szűrővizsgálatot

A szív- és érrendszeri, valamint a daganatos betegségek okozzák a legtöbb halált Szlovákiában. Ez a valóság még annak ellenére is, hogy e betegségek kialakulásának kockázatát jelentősen csökkenteni lehetne, ha a lakosság minél nagyobb része élne a törvény adta lehetőséggel és részt venne a szűrővizsgálatokon. A valóság azonban – sajnos – elszomorító.
ÚJ SZÓ ONLINE

2018. január 2. 19:00

szűrővizsgálat
- Kép: Fotolia

Szlovákia lakosságának ugyanis mindössze 25 százaléka él a lehetőséggel. Azért született meg az a projekt, amely a szűrővizsgálatokat népszerűsítő rendezvényeket térképezi fel és egyesíti azokat, akiknek fontos, hogy minél többen vegyenek részt a megelőzésben. Ez ugyanis jelentősen hozzájárulna az egyén és a család életminőségének javításához, egyben az élet meghoszszabbításának fontos tényezője.

Az állam szempontjából nem elhanyagolható az sem, hogy a szűrővizsgálatok révén hatékonyan csökkenteni lehet a gazdasági terhet, amit a hosszú ideig tartó, krónikus vagy fertőző betegség kezelése, esetleg baleset az államra ró. A betegség óriási terhet jelent a munkaadóra nézve is, mert az alkalmazottak esetleges munkaképtelensége miatt bekövetkezett jövedelemkiesést részben pótolnia kell. Ezért olyan fontos, hogy a szűrővizsgálatokon való nagyobb részvétel érdekében Szlovákia minél több orvosa erre buzdítsa pácienseit.

A szűrővizsgálatok fontosságáról és jövőjéről vitáztak a szakemberek az év utolsó heteiben a Megelőzés Fórumán, amelyen az államigazgatási szakemberek, a betegszervezetek, a tudományos munkahelyek és a fontos munkaadók képviselői vettek részt.

Az első lépés

A Megelőzés Fóruma amerikai minta alapján jött létre, hogy felvegye a harcot a krónikus betegségek ellen, és csökkentse a szervezetre háruló nyomást. A cél az, hogy párbeszéd és együttműködés alakuljon ki valamenynyi érdekelt fél között. Nem utolsósorban mozgósítani szeretnék a közvéleményt arra, hogy vállaljanak nagyobb felelősséget saját egészségükért

Amit tudni érdemes...

A szűrővizsgálat célja a betegségek kezelésével szemben azok megelőzése. Ahogyan az egészségnek, úgy a betegségeknek, fogyatékosságoknak is rengeteg fajtája és formája létezik, amelyeket környezeti tényezők, genetikai hajlamok, kórokozók és maga az életmód is befolyásolhatnak.

A betegségmegelőzésnek számos módja létezik. Javasolt, hogy a gyermekek és felnőttek egyaránt rendszeresen keressék fel orvosukat még akkor is, ha egyébként egészségesnek érzik magukat. Az ilyen vizsgálatokon azonosíthatják az egyes betegségek rizikófaktorait, tanácsokat kaphatnak az egészséges és kiegyensúlyozott életmódhoz, információkat szerezhetnek az immunizációról és egészségjavításról.

A modern egészségügyi rendszerek a prevenció három szintjét különböztetik meg:

- Elsődleges (primer) prevenció: Célja, hogy egy adott népességen belül csökkenjen bizonyos betegségek, balesetek (például munkahelyi balesetek), mentális rendellenességek és zavarok új eseteinek előfordulási aránya.

Primer prevenció például olyan serdülőknek tartani előadást a kábítószer-fogyasztás veszélyeiről, akik még nem próbálták ki.

? Másodlagos (szekunder) prevenció: Célja a korai stádiumban lévő esetek gyors, hatékony megoldása, amikor még nem rögzült az állapot. Szűréssel történhet. Példaerre a mammográfia és a kolonoszkópia, mely során rákmegelőző állapotot vagy a rák korai stádiumát keresik.

? Harmadlagos (tercier) prevenció: A károsító hatások, következmények kiküszöbölése, ártalomcsökkentés. Rehabilitáció útján valósulhat meg. (például intravénás drogfogyasztás esetén a tűcsereprogram, mely megelőzi a HIV-fertőzést).

A megelőzés térképe

A Megelőzés Fórumának része az az új térkép, amely mindazokat mutatja be, akiknek Szlovákiában szívügyük a szűrővizsgálatokon való minél nagyobb részvétel. Szlovákiában jelenleg 90 ilyen szervezet, intézmény van – beleértve a munkaadókat, az iskolákat, az egészségügyi ellátást, a szociális szférát, a szövetségeket és társulásokat, valamint a magánszemélyeket.

A térképen a szűrő- és felvilágosító programok ismertetését is megtalálják az érdeklődők.

A térkép elkészítésével pontos képet kaptunk arról, milyen állapotban van Szlovákiában a betegségmegelőzés. Az említett 90 résztvevő közül 45 a szövetségek és társulások kategóriájába tartozik.

Legtöbb a Pozsonyi kerületben van, némelyik országos hatáskörrel. Vitákat, tanfolyamokat rendeznek a szűrővizsgálatok fontosságáról, esetleg orvosi szimpóziumokat és kongresszusokat. E hasznos projektbe mindenki bekapcsolódhat, aki szívügyének tartja ezt a fontos témát. A szervezők remélik, hogy sikerül országos vitát kiváltaniuk, és a szűrés témájának felvetésével talán egyre több embert rá lehet bírni arra, hogy változtasson saját egészségéhez való magatartásán. (kovács)

Önnek ajánljuk
koronavírus

Koronavírus: Európába is eljuthat

sólymos lászló

Sólymos László benyújtotta a lemondását

Közismert "iszogatók" Szlovákia történetében

sólymos balhé

Videón Sólymos László tegnapi dulakodása

A megnyitóra tegnap kora délután került sor sor Kassán, a Mészáros utca 35. sz. alatti kiállítótermekben

Megnyitották a Márai Sándor Emlékkiállítás múzeumpedagógiai részlegét

g

Óz, a csodák csodája Komáromban

Legfrissebb galériák
Olvasta már?

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.